Scena din Poiana lui Iocan in Morometii

Trimis la data: 2012-10-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 2
Autor: dee4
Dimensiune: 7kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Inima adevarata a satului", locul unde taranii imbracati in haine de sarbatoare se intalnesc duminica pentru "a face politica", este poiana de la fieraria lui Iocan.

Intalnirile de aici sunt un factor de stabilitate si armonie al comunitatii rurale din satul SIlistea-Gumesti. In acest loc simbolic in care taranii au impresia unei false victorii asupra timpului, prestigiul lui Moromete este recunoscut. Aici mai mult decat la biserica, taranii vin la o slujba de intelepciune crezand ca vorbele lor pot dirija lumea de la departare.

Discursurile purtate in acest spatiu cu un umor taranesc, altul decat cel al personajelor lui Creanga nu au naivitatea specifica de a crede ca baiatul regelui isi are tot lotul lui de pamant.
Discursurile purtate in acest spatiu cu un umor taranesc, altul decat cel al personajelor lui Creanga nu au nivitatea specifica de a crede ca baiatul regelui isi are tot lotul lui de pamant. Poiana devine astfel un "axis mundi" al satului romanesc din Campia Dunarii, unde participarea se face dupa indeplinirea unui ritual.

Moromete, Cocosila si Dumitru lui Nae sunt principalii "concurenti" ai politicii vremii alaturi de Iocan.

Moromete este abonat la ziarul "Miscarea", Iocan la "Curentul", iar Cocosila la "Dimineata" (ziarele sunt diferite ca doctrine politice). Iluzia taranilor consta in a-si inchipui ca toata lumea e facuta dupa chipul si asemanarea lor, ca pamantul este muncit de tarani peste tot, la oras sau la sat. Totusi fierarul Iocan iese din spatiul rural calatorind adesea la Rosiori de unde se intoarce cu carti de tipul "Progres", "Exista Dumnezeu?".

"Adunarile cele mai zgomotoase" din poiana lui Iocan se transformau in unele "nu prea reusite" , daca de la ele lipseau Moromete si Cocosila. Prin urmare autoritatea lui Moromete se exercita si in comunitatea rurala nu numai in familie.

Locul sau era printre oameni inteligenti si respectati ai satului care se exprimau liber. In acest spatiu al puterii si independentei spiritului "Butucii vechi adusi acolo, cine stie de cand," sunt un semn al traditiei si al stabilitatii. "Poiana lui Iocan.e un fel de amfiteatru simbolic ca la vechii greci". La acest banchet spiritual taranii vin cu solemnitatea cu care enoriasii merg la slujba. Daca ceilalti tarani din poaian reprezinta corul sau spectatorii, cei doi protagonisti Moromete si Cocosila sunt intampinati cu urale la aparitia celor doi pe scena. Daca ei veneau fara ziare insemna ca erau suparati si "n-aveam chef sa discute politica". Moromete este cel care da tonul in comentarea stirilor, mereu predispus la glume au vorbe de duh fiind spiritul adunarii. Ziarele aduc vesti despre evenimentele indepartate, despre razboiul din Spania, parca inabusite de un zid imaginar de protectie.

Cei 3 se cred in plinatetea fortelor discutand evenimentele cu sensul cel mai serios din lume ca si cand ar fi fost singurul lucru important.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.