Scheletul corpului uman

Trimis la data: 2010-10-10
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.17 / 10
Downloads: 17
Autor: Lucia Maria Coman
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Osul este alcatuit dintr-o matrice organica solida, care este intarita de depozitele de saruri de calciu. Osul compact contine aproximativ 30% matrice organica si 70% saruri. Matricea include 90-95% fibre de colagen si substanta fundamentala. Fibrele de colagen sunt orientate de-a lungul osului si dau rezistenta osului la actiunile fizice. Substanta fundamentala este alcatuita din lichid exatracelular si proteogliconi, mai ales acid hialuronic si condrotin sulfat. Functia exacta a acestora nu este inca bine determinata.
Sarurile principale incluse in compozitia osului sunt: calciul si fosfatii, raportul dintre ele variind intre 1,3 - 2,0. Printre mineralele osului se numara si magneziu, sodiu, potasiu si carbon. In os sunt incluse o serie de metale, inclusiv cele transuranice, plumbul, aurul si alte metale grele, care reprezinta 9 din cele 14 produse radioactive.

Depunerea substantelor radioactive in os poate produce iradierea tesuturilor osoase, iar in cazurile in care se depune o cantitate suficienta poate aparea un cancer osteogen.Fibrele de colagen in masa osoasa sunt situate la aproximativ 64 mm una de cealalta si sunt impletite astfel incat sa nu alunece una de pe cealalta, ceea ce face ca rezistenta osului sa creasca substantial. Segmentele de fibre invecinate se suprapun, facand ca si cristalele de hidroxiapatita sa se suprapuna, ca si caramizile intr-un zid.

Fibrele de colagen ale osului ca si cele ale tendoanelor au o mare rezistenta la tensiune, in timp ce sarurile de calciu, care au proprietati similare cu marmura dau rezistenta osului la compresiune. Prin urmare oasele sunt structurate exact ca si betonul armat, unde otelul si betonul armat asigura rezistenta la intindere, iar cimentul, nisipul si piatra asigura rezistenta la compresiune. Multe din proprietatile osului sunt inca necunoscute.

Primul stadiu de formare a osului este secretia de colagen si de substanta fundamentala de catre osteoblaste. Colagenul se polimerizeaza rapid, formand fibre, iar tesutul care se formeaza devine osteoid - un material similar cartilagiului cu proprietatea de a precipita sarurile de calciu. Pe masura ce se formeaza osteofidul unii osteoglasti raman incastrati in el si se numesc osteocite.

Dupa formarea osteoidului sarurile de calciu incep sa se precipite pe suprafata fibrelor de colagen, formand nuclee minuscule, care se dezvolta pana la formarea cristalelor de hidroxiapatita.Nu se stie ce factori influenteaza depunerea sarurilor de calciu pe osteoid. Una din teorii sustine ca la momentul formarii osului, fibrele de colagen sunt pregatite pentru a produce precipitarea sarurilor de calciu. O alta ipoteza sustine teoria comform careia osteoblastii ar secreta in osteoid o substanta care neutralizeza un inhibitor stopand cristalizarea hidroxiartiapatia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.