Scheletul mamiferelor

Trimis la data: 2005-01-31 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 3074
Autor: Costi Ioachim Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mamiferele apar într-o gamă enormă de forme şi mărimi-de la micuţele rozătoare până la gorile,elefanţi şi balene. Însă scheletele lor au în comun anumite trăsături de bază. Asemenea păsărilor, peştilor,amfibienilor şi reptilelor, mamiferelor sunt vertebrate. Ele au o şiră a spinării, sau coloană vertebrală, formată din oase conectate între ele, numite vertebre.

Deşi mamiferele apar în multe forme şi mărimi, scheletul lor are întotdeauna acelaşi plan de bază. Acesta este împărţit în două părţi principale:scheletul axial, care conţine craniul, coloana vertebrală şi coastele, şi scheletul apendicular, care constă din membre şi din centurile care ataşează membrele la coloana vertebrală. Funcţionând împreună, aceste două părţi ale scheletului susţin corpul, protejează organele interne şi oferă un cadru pentru fixarea muşchilor.

Coloana vertebrală
Coloana vertebrală se împarte în cinci secţiuni diferite: regiunea cervicală (a gâtului), regiunea toracică (a pieptului), regiunea lombară (a spatelui), regiunea sacrală (a şoldurilor) şi regiunea caudală (a cozii). În partea de sus a coloanei vertebrale se află regiunea cervicală, sau gâtul.

Aproape toate mamiferele-de la şoareci până la girafe-au şapte vertebre la nivelul gâtului. Girafa are gâtul lung nu pentru că are mai multe vertebre cervicale decât alte mamifere, ci pentru că fiecare os individual este mult mai alungit. Balenele au şi ele şapte vertebre la gât, dar oasele lor sunt scurte şi late pentru a ajuta la susţinerea craniului enorm. În cazul unor balene oasele gâtului sunt fuzionate, ceea ce le face să fie mai puternice.

Singurele excepţii de la regula celor şapte oase sunt lamantinii, care au şase vertebre, şi leneşii, care au şase sau nouă vertebre, în funcţie de specie. În partea de sus a gâtului sunt două vertebre specializate, numite atlas şi axis. Atlasul susţine craniul; este numit astfel după Atlas, cel care susţinea Pământul pe umerii săi în mitologia greacă. Axis acţionează ca un pivot, permiţând osului atlas şi gâtului să se rotească.

Pieptul şi partea inferioară a spatelui
Următoarea parte a coloanei vertebrale este regiunea toracică, sau a pieptului. Majoritatea mamiferelor au 12 sau 13 vertebre toracice, dar unele balene au doar 9 şi leneşul cu două degete are 24. vertebrele toracice ancorează coastele, care formează o cutie protectoare în jurul inimii şi a plămânilor.

Regiunea lombară (partea inferioară a spatelui) conţine de obicei şase vertebre, dar din nou există excepţii-la ornitorincul cu cioc de raţă sunt 2 iar la delfini 21 de vertebre. Există între 3 şi 5 vertebre sacrale. După cum ne putem aştepta, având în vedere lungimea diferită a cozii la diferitele mamifere, numărul vertebratelor în regiunea caudală variază mult. Oamenii au 5 vertebre caudale, fuzionate într-un singur os numit concis. Mamiferele cu coadă lungă pot să aibă până la 50 de oase individuale în coadă.

Forma coloanei vertebrale
Forma coloanei vertebrale este similară la toate mamiferele, cu câteva modificări. De exemplu, doar oamenii se pot deplasa pe două picioare pentru perioade lungi. Ca urmare a acestei adaptări, coloana vertebrală umană a fost modificată în formă de S care îi permite să susţină greutatea corpului şi protejează vertebrele individuale de zguduiri.Animalele care se deplasează în patru labe au coloana vertebrală dreaptă. Animale ca urangutanul, care se pot deplasa pe perioade scurte pe două picioare, au coloana vertebrală arcuită.

Craniul
Craniul protejează creierul şi organele de simţ-ochii, urechile şi organele olfactive. Pe măsură ce mamiferele au evoluat din strămoşi primitivi, creierul a devenit mai mare şi mai sofisticat, astfel încât craniul de mamifer este mai comparativ cu vertebratele mai puţin evoluate (peşti, amfibieni, reptile şi păsări). Craniul conţine de asemenea şi dinţii, limba şi intrarea în faringe (cavitatea ce duce în esofag).O structură osoasă separă traiectele nazale de gură, permiţând mamiferelor să respire în timp ce mănâncă. Un alt stadiu al evoluţiei a fost pierderea sau fuzionarea oaselor craniului, astfel încât mamiferele au 35 sau mai puţine oase ale craniului, comparativ cu 50 până la 95 la amfibieni şi şopârle.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.