Schimbarea sistemului de referinta

Trimis la data: 2002-07-01 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1251
Autor: Iuliana patrascu Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conform Principiului mecanic al relativităţii enunţat de Galilei numit şi Principiul relativităţii al lui Galilei, legile şi procesele mecanice nu depind de starea de repaus relativ sau de mişcare uniformă şi rectilinie a sistemului de referinţă în care au fost descoperite şi experimentate. Viteza, avînd valori diferite în sisteme inerţiale diferite, reprezintă o excepţie de la acest principiu.

Schimbarea sistemului de referinţă.Conform Principiului mecanic al relativităţii enunţat de Galilei – numit şi Principiul relativităţii al lui Galilei, legile şi procesele mecanice nu depind de starea de repaus relativ sau de mişcare uniformă şi rectilinie a sistemului de referinţă în care au fost descoperite şi experimentate.

Viteza, avînd valori diferite în sisteme inerţiale diferite, reprezintă o excepţie de la acest principiu. De exemplu, un observator care se deplasează cu viteza constantă pe o şosea rectilinie sau pe o platformă aflată în mişcare uniformă pe şosea, va avea o altă viteză faţă de platformă şi respectiv faţă se şosea. Să analizăm acest exemplu.

Considerăm trei puncte materiale O, O' şi M (punctele O şi O' reprezintă două repere fixate pe şosea şi respectiv pe platformă, iar punctul M reprezintă observatorul) aflate în mişcare uniform-rectilinie pe o direcţie comună, care au pornit în acelaşi moment de timp şi din acelaşi loc din spaţiu, astfel că în raport cu punctul O considerat în repaus relativ, punctele O' şi M se deplasează în acelaşi sens (cazul în care observatorul se deplasează pe şosea), iar în raport cu punctul O' considerat în repaus relativ, punctele O şi M se deplasează în sensuri opuse (cazul în care observatorul se deplasează pe platformă). Aceste două cazuri sînt reprezentate în Fig.1 şi respectiv în Fig.2, unde cu S, S' am notat sistemele de referinţă cu originile O şi respectiv O'.

Cu u şi v (u > v) am notat viteza punctului M, respectiv viteza punctelor O, O’ unul faţă de altul, cu s, s1 şi s2 am notat distanţele parcurse în timpul t de punctele M şi O' în raport cu punctul O, respectiv distanţa parcursă în timpul t de punctul M în raport cu punctul O', iar cu s', s1', s2' am notat distanţele parcurse în timpul t' de punctele M şi O în raport cu punctul O', respectiv distanţa parcursă în timpul t' de punctul M în raport cu punctul O.

Evident t ≠ t', deoarece observatorul nu se poate deplasa în acelaşi timp şi cu aceeaşi viteză în sisteme inerţiale diferite - atît pe şosea cît şi pe platformă. Totodată, se constată că distanţa parcursă într-un sistem de referinţă poate fi cel mult proporţională cu distanţa parcursă în raport cu sistemul de referinţă respectiv.

Desigur că oricare ar fi locul şi momentul în care se află, presupunînd că se deplasează pe şosea, observatorul se poate întreba care ar fi locul şi momentul în care s-ar afla în cazul în care ar dori să-şi continue deplasarea pe platformă, sau care ar fi fost locul şi momentul în care s-ar fi aflat în ipoteza că s-ar fi deplasat chiar de la început pe platformă, sau, în sfîrşit, care este locul şi momentul în care se află în ipoteza că tocmai a trecut de pe şosea pe platformă. In ce priveşte locul în care s-ar afla, s-ar fi aflat sau se află în cazurile anterior menţionate, răspunsul este cunoscut dacă poate fi calculată distanţa s' exprimată în cea de a doua relaţie din (*).

Presupunînd că observatorul se deplasează pe şosea, vom spune despre această deplasare că este reală, iar despre deplasarea posibilă (dar care nu s-a produs în fapt) a observatorului pe platformă că este virtuală. In acest caz, timpul t şi distanţele reprezentate în Fig.1 sînt reale, iar timpul t' şi distanţele reprezentate în Fig.2 sînt virtuale.

Ca urmare, cea de a doua relaţie din (*) exprimă distanţa virtuală parcursă de observator pe platformă în funcţie de distanţa reală parcursă de observator faţă de platformă. In eventualitatea schimbării sistemului de referinţă, deci dacă observatorul trece de pe şosea pe platformă, atunci deplasarea observatorului pe platformă devine reală, iar deplasarea observatorului pe şosea devine virtuală. In acest caz, prima relaţie din (*) exprimă distanţa virtuală parcursă observator pe şosea în funcţie de distanţa reală parcursă de observator faţă de şosea.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.