Schimbatorul de caldura tubular

Trimis la data: 2014-01-30
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: alinapandaru
Dimensiune: 195kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Schimbatoarele de caldura sunt aparate care au drept scop transferul de caldura de la un fluid la altul in procese de incalzire,racire,condensare,si alte procese in care snut prezente doua sau mai multe fluide cu temperaturi diferite. In cadrul instalatiilor termice scimbatoarele de caldura pot fi aparate de sine statatoare cand constituie parti determinante ale procesului de producere sau pot fi organe secundare introduse in instalatii din motive de economie de caldura sau de substanta.
Din datele procesului tehnologic rezulta de obicei sarcina termica a schimbatorului de caldura. O atentie deosebita este data pierderilor de presiune ale agentilor termici. Ridicarea acestora poate conduce la viteze mari de curgere cu efect pozitiv asupra coeficientului global de schimb de caldura. Creste insa costul energiei electrice pentru vehicularea fluidelor.

Alegerea tipului de aparat si proiectarea lui pentru o sarcina termica data reprezinta dimensionarea geometrica si mecanica a schimbatorului de caldura.O variabila de proiectare foarte importanta este rezerva de suprafata de schimb de caldura pentru compensarea efectului depunerilor,din punct de vedere termic depunerile reprezentand o rezistenta termica la transferul de caldura. La proiectare depunerile se pot micsora prin cresterea vitezei de curgere a tubulentei fluidelor si printr-o distributie mai buna a curgerii.

Agentii termici cei mai utilizati in schimbatoarele de caldura sunt : aburul, apa, gazele de ardere si aerul. Acesti agenti termici trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: Sa fie corespunzatori din punct de vedere termodinamic( sa aiba conductivitate termica mare, caldura specifica si caldura la tenta de vaporizare mari, densitate mare si vascozitate mica ) .Sa fie stabili din punct de vedere termic si neagresivi din punct de vedere chimic.Sa fie ieftini si cu disponibilitate mare.Schimbatorul de caldura pe care dorim sa-l proiectam este unul de tip condensator .

Prin calcul termic se intelege determinarea analitica a schimbului de caldura ce se poate realiza intr-un schimbator de caldura intre cei doi agenti termici. In general sunt doua tipuri de calcule termice:
- calcul de proiectare (cand pentru un flux dat, se urmareste determinarea suprafetei de schimb de caldura);
- calcul de verificare (cand pentru un schimbator de caldura dat, deci pentru o suprafata de schimb de caldura cunoscuta, se urmareste determinarea fluxului de caldura posibil realizat, verificandu-se astfel condtiile de lucru ale aparatului) .In proiectul de fata in prima parte va fi prezentat calculul de proiectare iar in cea de-a doua parte, calculul de verificare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.