Schimburile in economie

Trimis la data: 2002-12-17 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 181
Autor: Stoica Silviu Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Schimburile in economie
În societăţile primitive supravieţuirea era asigurată de vânătoare şi de cules. După apariţia primelor meserii şi deprinderea de către unii a fabricării uneltelor şi a ceramicii, iar de către alţii a lucrării pământului, schimbul a devenit necesar.
Claude Levi-Strauss observa că “schimburile sunt războaie rezolvate în mod paşnic şi războaiele sunt generate de tranzacţii nefericite.“
Schimburile in economie

Schimburile in economie
Organizarea schimburilor constituie, de asemenea, şi în primul rând, unul din actele fondatoare ale oricărei societăţi, “un contract social “ mai mult sau mai puţin spontan, care defineşte locul economiei în ansamblul vieţii sociale.

Schimburile in economie
Astăzi specializarea este impulsionată din ce în ce mai mult în cadrul frontierelor naţionale, ca şi la scară mondială. Cadrul pieţei este cel în care se realizează schimburile dintre ofertanţi şi cumpărători.
Economiştii au încercat să dea o definiţie exactă, complexă şi totodată completă a pieţei însă nu au reuşit. Definirea pieţei
are aceleaţi fundamente dar detaliile pe care se insistă diferă. Motivul este complexitatea posibilităţilor oferite de piaţă şi multitudinea formelor a acesteia.

Schimburile in economie
Totuşi există o formă tradiţională a pieţei concretizată prin halele publice în care vânzătorii îşi expun mărfurile şi serviciile. Diferind de la cumpărător la cumpărător se face o alegere, care poate fi influenţată de foarte multe aspecte, după care cu ajutorul banilor se achiziţionează bunul dorit. Abordarea cumpărătorilor de către vânzători este realizată în modalităţi ce variază de la un produs la altul, de la o ţară la alta şi chiar de la o regiune la alta.
Concis spus, tehnica de producţie şi natura produsului au o influenţă directă asupra formei pieţei.

Schimburile in economie
Tradiţiile naţionale sau regionale joacă de asemenea, rolul lor. Piaţa este de fapt, o instituţie socială şi organizarea sa este legată de alte instituţii, mentalităţi şi comportamente ale fiecărui popor. De exemplu germanii şi elveţienii au adoptat repede marile suprafeţe pentru vânzarea cu amănuntul, în schimb, francezii au rămas mult timp legaţi de micii comercianţi de cartier, iar aceştia legaţi de magazinele lor. Dar marile întreprinderi franceze de distribuţie au devenit liderii mondiali şi exportă tehnicile de distribuţie în hipermagazine.

Există, de asemenea, pieţe inaccesibile consumatorilor, deoarece tranzacţiile au loc între întreprinderi. Importanţa acestor pieţe este considerabilă. Pieţele sunt reţele de comunicaţie. Dezvoltarea lor este astfel foarte legată de procesul tehnicilor de comunicaţie. Explozia tehnicilor informatice şi de telecomunicaţii provoacă în prezent un şoc formidabil asupra organizării schimburilor cam peste tot în lume.

În concluzie, “piaţa” apare ca un ansamblu de mijloace de comunicaţie, prin care vânzătorii şi cumpărătorii se informează reciproc de ceea ce au, de ceea ce au nevoie şi de preţurile cerute şi propuse înainte de a încheia tranzacţiile.
Schimburile de pe piaţă se efectuează cu ajutorul banilor, fiecare bun economic având un preţ anume, care de cele mai multe ori este definitoriu.

Adică orice cumpărător raţional va lua în considerare preţurile la care se oferă anumite bunuri la vânzare, asta pe lânga calitatea bunului respectiv, dar totuşi preţul este care delimitează bunurile de acelaşi fel din prisma cumpărătorului. Chiar din acestă cauză este importantă analizarea conceperii preţurilor bunurilor oferite pe piaţă la un moment dat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.