Schisma Bisericii ruse in sec al XVII-lea

Trimis la data: 2010-12-28
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 4.52 / 10
Downloads: 64
Autor: Radoi Madalina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bisericii ruse i s-a dat in 1589 patriarhatul,ea avand pana atunci doar arhiepiscopat .Faptul acesta a facut Biserica Ortodoxa rusa o biserica nationala, capul ei avand rol egal cu ceilalti patriarhi din bisericile rasaritene. Caderea Romei in mainile barbarilor si a Constantinopolului in maimile musulmanilor in 1453 i-a facut pe rusi sa considere Moscova o ,, a treia Roma ".
La scurt timp dupa 1650, dupa moartea patriarhului Iosif, noul patriarh reales Nikon a cautat sa reformeze ritualul bisericesc.Dar aceasta schimbare a inceput inca inaite ca patriarhul Nikon sa vina la conducerea bisericii ruse.Aceasta reforma a inceput din initiativa tarului Alexei Mihailovici.Primele reforme au fost facute in timpul patriarhului Ioasim af.Faptul care l-a detrerminat pe tar sa faca aceasta reforma a fost ca rusii considerau Moscova,,a treia Roma'',dupa ce prima Roma a cazut in mainile barbarilor,iar a doua Roma,adica Constantinopolul a cazut in mainile musulmanilor in anul 1453.

Opozantii acestei reforme nu au intarziat sa apara.Un grup condus de remarcantul cleric si anume de protopopul Avakum, grup cunoscut sub numele de ,, credinciosi vechi " , s-au opus atat acestei reforme. Aceasta initiativa a sec. al XVII- lea a fost sustinuta prin mijloace cele mai coercitive si cele mai crude de catre tarul intregii Rusii Alexei Mihailovici Romanov. Nikon v-a cauta sa scape cat mai repede de protopopii recarcitranti.

Astfel ca, Avakum va fi ars pe rug in 1682, fapt care, va duce ca adeptii acestuia vor incepe sa infrunte biserica, formand un nou grup care exista si acum : ,, Biserica Crestin Ortodoxa de Rit Vechi " . Un alt ravnitor al evlaviei din Moscova v-a fi Neronov care pe 04.08.1653 va fi arestat si inchis in manastirea Novo-Spasski, iar pe 13.08.1653, Neronov a fost trimis in exil in indepartata manastire Novo-Ostrovsk din tinutul Volognei.

Un numar foarte mare de adepti ai lui Avakum cum sunt: Daniil de Kostroma, Ermil din Iaroslav, Daniil Temnikovski, Pavel de Kolomna, Macarie de Novgograd, Markel de Vologna, Simeon de Tobolsc si Alexandru de Viatka si altii au fost contra revizuiri cartilor si contra practicilor noi introduse de Nikon in ritualul bisericesc zece ani la rand patriarhul Nikon a schimbat foarte multe, ajungand sa tipareasca un numar foarte mare de carti bisericesti, inlaturand cele vechi si o mare parte arzandu-le.

Reformele patriarhului au dus la un adevarat rascol, la o schisma a Bisericii Ruse, care vor duce la condamnarea opozantilor de doua sinoade locale rusesti. Persecutati de stat credinciosii de rit vechi se vor refugia in Bucovina, Nordul Dobrogei, America, Austrlia, Canada, Siberia, Ural, Altai.Dupa disparitia lui Avakum, adeptii traditionalismului ortodox si-au bazat protestele pe ideile acestuia care sustinea ca cea mai mica abatere de la ritualui traditional al bisericii era inadmisibila.

Numarul celor numiti ,, adepti ai ritului vechi " - staroobreadti cuprindea cele mai diferite straturi sociale: cneji, boieri, negustori, oraseni, streliti, tarani, oameni simpli, printre acestia incluzandu-se cnighina Urusova si boieroaica F.P. Morozova. Represiunile capata dimensiunile incredibile. Intre 1675-1695 sunt arsi pe rug peste douazeci de mii de oameni.Credinciosii de rit vechi vor primi anatema.Prima anatema asupra credinciosilor de rit vechi va fi aruncata in primul sobor organizat de patriarhul Nikon,adica in anul 1667,cu toate ca acest sobor a inceput in anul 1666.

Anatema aruncata asupra semnului rusesc al crucii in februarie si aprilie 1656 de Nikon, patriarhul Macarie al Antiohiei si Gavriil al Serbiei a starnit un puternic val de proteste si acuzatii de erezie si lucrare in slujba Antihristului la adresa lui Nikon.Multi monahi au parasit manastirile pentru a fi cat mai departe de ,, raul nikonian ".
Cand in 1657 au venit in manastirea Solovski noile carti, soborul manastaresc a hotarat la 08.07.1658 sa nu se slujeasca dupa ele.

Rascolul s-a produs nu datorita fetisizarii ritualului - adica a formei de exprimare a credintei - de catre adversarii lui Nikon, ci datorita inlocuirii traditiilor rusesti de practica bisericeasca cu cele grecesti, lucru inacceptabil pentru constiinta religioasa a credinciosului rus, pentru care unitatea dintre rit si dogma nu se putea pune in discutie. Iata de ce modificarea ritului a fost receptata de oameni religiosi ai timpului ca o schimbare a credintei, fapt ce a dus la schisma Bisericii ruse si aparitia miscari starovere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.