Schita psihoistorica a culturii europene - rezumat

Trimis la data: 2009-06-25
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Kirighes
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Studiile din acest volum presupun o anumita viziune comuna asupra dinamicii psihoistorice1 a culturii europene. Este vorba de relatia pe care o intretin elementele sistemului cultural dominant cu materialul culturii (sau culturilor) de substrat, adica de relatia dintre supraeul ideologic (religios, filosofic, stiinAZtific) si inconstientul simbolic colectiv, de procesele de refulare culturala si de intoarcere a materialului refulat. Ideea de intorcere a refulatului cultural pleaca din filosofia irationalista (de la dionysiacul lui Nietzsche pina la "revolta fondului nostru nelatin" a lui Blaga), dar a capatat rigoare stiintifica si conceptuala o data cu Freud (la nivelul psihologiei individului) si cu Jung (la nivelul psihologiei colective: Jung explica, spre exemplu, "intoarcerea lui Wotan" din cultura germana antebeAZlica ca o luare in posesie a societatii de catre umbra colectiva).
in planul istoriei religiilor si a mentalitatilor, mecanismele prin care se deruleaza socul dintre doua culturi a fost pus in relief de catre Mircea Eliade. Analizind mistica hindusa, savantul roman a ajuns la concluzia ca practicile yoga reprezinta o resurgenta a credintelor vechilor popoare aborigene ale Indiei, reprimate de catre religia brahmanica a invadatorilor indoeuro-peni2. Ecuatia acestui scenariu socio-cultural presupune trei termeni: cultura de substrat, cultura dominanta si cultura reemergenta.

Cultura dominanta, impusa fie printr-o cucerire militara, fie printr-o iradiere si asimilare civilizatoare, joaca un rol prohibitiv si cenzurator asupra culturii de substrat, pe care o izoleaza in zonele periferice ale vietii sociale si mentale. Treptat, insa, pe masura ce diferentele etnice, militare, economice si de civilizatie dintre dominati si dominatori se resorb, elemente ale culturii refulate incep sa iasa din nou la suprafata. Ele nu mai pastreaza figuratia simbolica initiala, ci sint imbracate in haina ritualica si imagistica a culturii oficiale.

La fel cum, in psihismul individului, materialul inconstient este rectificat de catre cenAZzura pina cind devine compatibil si acceptabil pentru structurile constiintei, tot asa componentele culturii de substrat sufera modificari ce le permit sa se incadreze in ideologia culturii dominante. Acest proces poate fi desemnat printr-un termen introdus in morfologia culturala de catre O. Spengler, cel de pseudomorfoza3.

Cultura europeana (ma voi apleca in special asupra spatiului mediteranean, deoarece el ofera informatiile arheologice, iconografice si istorice cele mai bogate si mai indepartate in timp) a suferit, de-a lungul a mai bine de patru milenii, cinci sau sase asemenea procese de refulare si intoarcere a refulatului.1. Cel mai vechi proces, pentru care nu exista insa decit informatii insuficiente, a fost probabil cel al inlocuirii modului de viata neolitic, bazat pe o viziune de tip samanic asupra vinatorii si culesului, cu civilizatia agricola a domesticirii aniAZmalelor si cultivarii plantelor.

Schimbarile sint greu de reconstiAZtuit in mod direct, dar pot fi imaginate prin "paralelism etnologic" cu evolutia unor populatii siberiene de la o cultura a vinatorii la una a cresterii animalelor. Cercetind in paralel triburile buriate din cis-baikalia (zona de padure) si din trans-baikalia (zona de cimpie), Roberte Hamayon a pus in evidenta trecerea de la o cosmografie de tip orizontal (in care lumea nenascutilor se afla in sud, la izvoarele fluviilor Enisei, Lena etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.