Schizofrenia

Trimis la data: 2011-07-08 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 797
Autor: Sterian daniela Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Schizofreania are la baza un deficit al identitatii personale si al comunicarii interpersonale. Exercitarea rolurilor sociale, raportarea la comunitatea si afirmarea prin sinteza creatoare sunt, de asemenea, perturbate. Acest domeniu maladiv a fost circumscris initial de Kraeplin sub denumirea de A© dementa precoce A>>, cadru nosologic in care el a reunit mai multe grupe de patologie descrise in prealabil ca hebefrenie (Heckeer), catatonie (Kahlbaum), psihoza paranoida, parafrenie. Kraepelin considera ca schizofrenia este o boala psihica de cauza necunoscuta, dar care afecteaza functionarea creierului, apare la o varsta tanara si are in majoritatea cazurilor o evolutie nefavorabila. In final, se instaleaza o stare de defect cronic, asemanator dementei organice, insa, diferita de aceasta.

Diagnosticul de schizofrenie se contureaza pe baza simptomelor psihopatologice care in majoritatea lor sunt trairi subiective. Nu sunt identificate semne biologice certe ale bolii. Deoarec comunicarea este, deseori, perturbata de boala, identificarea trairilor presupune un efort deosebit din partea medicului, care trebuie sa utilizeze liste de simptome si, uneori, interviuri structurate.

Durata unui episod se calculeaza din momentul aparitiei primelor manifestari evidente de boala si pana la remisiunea lor completa sau partiala, dar stabila. In majoritatea cazurilor trece o perioada de cateva luni de la debut pana la contactul cu psihiatrul, diagnostic si internare. Cu toate ca diagnosticul se bazeaza pe simptomatologia psihopatologica se considera ca prognosticul nu depinde de aceasta, ci de factorii ce preced primului episod si alti factori extrapersonali care intervin ulterior.

Simptomatologie.Grupul semiologic schizo + consta din urmatoarele sindroame :Sindromul de transparenta-influenta. Pacientul are impreasia ca gandurile sale A© se raspandesc in jur A>>, ca altii ii cunosc sau ii citesc gandurile, ca i se fura si i se fac publice, ca altii ii extrag gandurile din cap. El poate avea impresia ca-si aude propriile ganduri sau ca acestea se repeta ca un ecou. De asemenea, poate avea impresia ca altii ii supravegheaza gandurile, i le modifica, i le A© fabrica A>>, ii introduc in cap ganduri pe care nu le avea.

Fenomenele de influenta xenopatica mai constau in impresia ca i se dirijeaza de la distanta comportamentul, ca i se impun emotii sau sentimente, ca i se provoaca dureri sau i se modifica forma corpului. Uneori, pacientul cauta sa explice aceste trairi prin fenomene psihice deosebite (telepatie, hipnoza de la distanta, fenomene "psy") sau prin fenomene fizice (unde radio, influente cu laser). In sfarsit el le poate interpreta ca fiint actiuni exercitate de fiinte supranaturale.

Halucinatii. Halucinatiile sunt perceptii fara obiect de perceput. Pentru schizofrenie cele mai caracteristice sunt halucinatiile auditive, sub forma unor voci de oameni pe care bolnavul le aude vorbind despre sine si comentandu-l. Vocile pot sa-i transmita si comenzi ori sa-l strige pe nume, sa-l cheme.

Halucinatiile au caractere senzoriale, astfel incat pacientul poate descrie intensitatea si timbrul lor., distanta si directia din care vin si chiar poate recunoaste vocile unor persoane. Uneori, ele sunt declansate de sunete nediferentiate fiind numite "halucinatii functionale".

Se mai descriu si "pseudo-halucinatii" sau halucinatii psihice care sunt resimtite in interiorul corpului.In schizofrenie pot fi inregistrate si halucinatii olfactive si gustative, corelate mai ales cu unele deliruri. De asemenea halucinatiile A© kinestezice A>> (A© are impresia ca este impins, tras A>>) si halucinatiile in zona sexuala (impresia de orgasm sau de transformare a organelor genitale). Mai pot fi prezente si tulburari formale ale perceptiei, adica impresia ca forma si marimea obiectelor se modifica, etc.

Deliruri. In schizofrenie se intalnesc, in primul rand, o serie de trairi A© paradelirante A>> care preced si insotesc convingerile delirante, dar au mai ales semnificatia bulversarii personalitatii si a punerii sub supraveghere a vietii intime. Pot apare A© iluzii de persoane A>> ; adica impresia ca o persoana apropiata a fost substituita, sau ca o persoana rauvoitoare se deghizeaza sub forma mai multor indivizi diferiti pentru a fi mereu in preajma lui.

Pacientul poate avea impresia ca este pus sub supraveghere si urmarire, ca in permanenta este filmat, ca este urmarit cu camere de televiziune, ascultat cu microfoane, ca i se cauta in lipsa sa prin birou, in dulap, prin acte, etc. Uneori, poate avea impresia ca pe strada sau in alta parte toata lumea il priveste in mod deosebit, isi face semne, discuta despre el.

Pacientul poate avea sentimenyul "derealizarii", adica impresia ca totul din jur este nefiresc, ciudat, ca in vis sau de pe alta lume. Destul de caracteristica este "dispozitia deliranta", constand in impresia ca nimic din jur nu este intamplator, ca tot ce se intampla are o semnificatie ascunsa care il priveste direct, ca toate au o legatura misterioasa cu el, ca urmeaza sa i se intample ceva deosebit. Diverse numere, culori, s.a. pot fi considerate ca avand o consideratie speciala.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.