Scoala de ieri, scoala de azi

Trimis la data: 2014-03-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: sebyboss313
Dimensiune: 142kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atunci, abecedarul si manualele erau unice. Continutul lor era gandit in asa fel incat elevii, de la varste fragede, sa se confrunte cu texte si lectii care depaseau universul pur al copilariei. Scoala era institutia potrivita pentru a raspandi ideologia comunista in randurile populatiei, pentru ca ea te formeaza intelectual, spiritual, etc.
Din programul de inregimentare militara facea parte si uniforma, articol obligatoriu, fara de care nu erai primit in scoala. Prin uniforma se mentinea un climat de egalitate intre elevi, caci nimeni nu trebuia sa fie mai presus de ceilalti.
Din programul de inregimentare militara facea parte si uniforma, articol obligatoriu, fara de care nu erai primit in scoala. Prin uniforma se mentinea un climat de egalitate intre elevi, caci nimeni nu trebuia sa fie mai presus de ceilalti. Camasa alba din nailon, cu epoleti, bereta alba cu un mot la mijloc, cravata rosie cu inel de plastic si insigna de metal cu stema tarii erau accesoriile vestimentare ale oricarui baiat.

In cazul fetelor, fustele-sarafan si bentitele albe de pe cap erau nelipsiteMatricola, o bucata de panza pe care erau trecute scoala la care era inscris elevul si numarul de inmatriculare al acestuia, si carnetul de elev, erau semnele care indicau identitatea tanarului comunist in formare.La inceputul orelor, comandantii de grupa ieseau la raport, salutand cu mana la tampla si prezentau listele cu elevii nedisciplinati.

Printre indatoririle prescolarului comunist , obligat si el sa poarte un costum special (pantaloni albastri, camasa portocalie, cravata triunghiulara si palariuta albastra), se numarau intonarea imnului "soimilor patriei" si a imnului de stat Tricolorul, atat la venire, cat si la plecare. Pe langa cantecele si poeziile specifice varstei, "soimii" erau invatati sa isi dea viata pentru patrie si pentru partid, intrucat copilul apartinea, inainte de orice, familiei patriei.
In gimnaziu se facea de garda la drapel, iar elevul de serviciu verifica numerele matricole si uniformele.

Ca si in cazul soimilor, pionerii intonau imnul lor. Pioneria era intemeiata pe codul onoarei, dar se baza si pe delatiune, cultivata de la varstele prescolare. Procentajul sesizabil de turnatori nu era mai mic la nivelul prescolarilor si al scolarilor decat la cel al adultilor.
In liceu, elevii incercau tot felul de metode pentru a purta cat mai putin matricola (o prindeau cu scotch si, cu prima ocazie, o dadeau jos de pe brat),

isi modificau pe ascuns uniforma (fetele isi scurtau fustele) din dorinta de fronda si de a dobandi o oarecare identitate, alta decat cea de masa, impusa de partid. Uniforma scolara este si acum obligatorie, dar doar pentru clasele primare, iar liceenii de azi poarta un semn distinctiv (o camasa de o anumita culoare, o esarfa, o insigna etc.) pentru a marca apartenenta lor la o anumita institutie de invatamant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.