Scoala de la Chicago

Trimis la data: 2010-05-13
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 67
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristi Nitea
Dimensiune: 89kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoria doctrinelor sociologice a fost, in general, compartimentata pe baza a doua criterii:
1) centrarea demersului sociologic de creaie conceptuala si resemantizarea sociologica a categoriilor cu valente explicative pentru spatiul social;
2)centrarea pe problematica metodologiei concreteu de teren.
Scoala de la Chicago propune un nou criteriu: cel al implicarii practice, nemijlocite, a sociologiei in proiectarea si reconstrictia structurilor sociale compatibile cu progresul social - uman.
In atmosfera general - reformatoare, specifica societatii Americane din anii '20 ai secolului nostru, a fost reevaluata conceptia lui A. Comte care conferea sociologiei statutul de instrument ligitim pentru reformarea morala a intregii societati. Asimiland curentul reformator care polariza preocuparile diverselor segmente de opinie, Albion Small, dupa infiintare, in 1892 a departamentului de sociologie al universitatii chin Chicago, a pus bazele "Conceptiei despre evolutia societatii si reforma sociala" care a ramas in istoria Sociologiei sub numele de Scoala de la Cghicago.

Dincolo de aspectele programatice ale conceptiei despre reforma sociala, care releva implicarea directa a sociologiei in proiectarea si reformarea institutionala a societatii Americane reprezentantii :colii de la Chicago mai sunt cunoscuti si ca intemeietori ai interactionismului, curent sociologic de orientare psihlogista, interactionismul cuprinde doua etape:
1)etapa reprezentata de C. H. Cooly si G. H. Mead, in care predomina preocuparile de a defini variabile psihosociale ce traseaza reperele teoretico - praxiologice ale evolutiei sociale;

2)etapa inaugurata de W. I. Thomas si R.E. Park in care demersul sociologic este marcat de preocuparile relevarii interdependentelor normativ - institutionale ale reformarii spatiului social global.
Specific psihologismului american este crearea sistemelor sociologice pe baza analizarii problemelor teoretice generale ale schimbarilor sociale asa cum se rasfrang ele in plan psihologic pe de o parte, iar pe alta parte, pledoaria pentru profesionalizarea sociologiei ca stiinta si institutie.

"Desigur - scria Albion Small cu aproape un secol in urma - democratia este reala atunci cand toti membri societatii au cunostintele necesare judecarii in cunostinta de cauza a oricarui fapt din societate, dar, pe de alta parte, este un afront adus democratiei sa spui ca orice om este la fel de competent ca un specialist pentru a intelege orice problema a societatii umane"128. In acest sens, ca profesie, sociologia trebuie sa-si asume toate raspunderile aferente expertizarii tuturor solutiilor care se propun in rezolvarea problemelor ridicate de schimbarea sociala permanenta si ireversibila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.