Scoala de la Frankfurt - efectele ideologice ale mass media

Trimis la data: 2015-01-14 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ancutza0709 Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scoala de la Frankfurt grupeaza o serie de autori cunoscuti din domeniul filozofiei, sociologiei, politologiei, criticii literare. Baza institutionala a a fost reprezentata de catre Institutul pentru Cercetare Sociala de la Frankfurt, creat in anii'20 ca o fundatie private pentru dezvoltarea cercetarilor marxiste interdisciplinare. In 1930, conducerea Institutului este preluata de catre Max Horkheimer care studiaza si vorbeste despre "teoria critica". Dupa cucerirea puterii de catre Hitler, Institutul a trebuit sa se mute la Geneva, apoi la Paris si, dupa aceea, la New York. Figurile representative ale noii orientari sunt Max Horkheimer, Theodor Adorno, Paul Lazarsfeld, Walter Benjamin si Herbert Marcuse.

Dupa emigrarea in Statele Unite, Lazarsfeld si Adorno vor urma trasee diferite. In 1938, din pozitia de director al Biroului de Cercetare a Radioului de la Universitatea Princeton, Lazarsfield il invita pe Adorno sa se alature echipei de cercetare. In curand, abordarile celor doi autori, de la bun inceput diferite, s-au transformat intr-o disputa aprinsa. Lazarsfeld ii cere lui Adorno sa redacteze un raport de cercetare iar acesta face cu totul si cu totul altceva.

In opera sa subliniaza faptul ca interviurile sau chestionarele nu sunt metode adecvate, deoarece opiniile exprimate nu pot fi cercetate de sine statator , deoarece ascultatorul modern, sub atata presiune si cunoscand un process de atrofiere a simtului auzului, reactioneaza doar la ceva ce a mai auzit deja. Lazarsfeld critica lucrarea acestuia pentru faptul ca e lipsita de dovezi iar Adorno paraseste echipa de cercetare.

Pozitiile celor doua personalitati nu se impaca, lucrul dovedit de faptul ca Adorno nu mai lucreaza cu Lazarsfeld. Intr-o schita autobiografixa, primul declara deschis: "consider ca obiectivul de cercetare pe care mi l-am asumat este acela de a interpreta fenomenele, nu de a identifica, sorta si clasifica faptele si, apoi, de a le prezenta drept informatie" (Adorno, 1969, p.339).

In 1935-1936, Walter Benjamin elaboreaza un studio intitulat "Opera de arta in epoca reproducerii mecanice". La scurta vreme dup ace scrie acest studio, doreste sa paraseasca Germania. Solicitarea este respinsa de autoritatii vremii iar acesta probabil din teama unor persecutii se sinucide. Prin viziunea impartasita, el face parte din Scoala de la Frankfurt. Ideea de la care pleaca Benjamin este aceea ca arta si-a pierdut "aura" ei specifica, exprimata prin unicitate si distanta.

De exemplu, "Mona Lisa" este unica si se afla intr-un anume loc, la distanta de noi. Distanta nu poate invinsa decat daca mergem la locul unde se afla opera respectiva. Benjamin spune ca in ziua de astazi , "aura" de alta data a unei opera de arta nu mai exista deoarece opera de arta se poate multiplica in milioane de exemplare si, astfel, unicitatea dispare. Multiplicarea ne ajuta sa invingem sic ea de-a doua caracteristica, distanta. Nu mai este nevoie sa mergem neaparat la muzeu, ori acolo unde se afla opera de arta, deoarece copia ei ne poate insoti oriunde.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.