Scoala de la Palo Alto

Trimis la data: 2013-10-08
Materia: Turism
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 0
Autor: andrian_13
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scoala de la Palo Alto. Intentia lui Norbert Wiener de a aduna persoane din diferite domenii in perspectiva unorconferinte comune, l-a adus in contact cu doi antrologi: Gregory Bateson si Margaret Mead. Bateson va incerca sa il convinga pe Wiener sa-si indrepte atentia catre stiintele sociale; ulterior, Bateson insusi se va consacra studiului privind comunicarea.
Cum Bateson este considerat catalizatorul acestui grup, nu trebuie sa ne mire faptul ca abordarea "colegiului invizibil" porneste de la modelul circular retroactiv propus de Norbert Wiener,opunandu-se prin aceasta modelului liniar al lui Shannon. Receptorul incepe sa capete un rol echivalent ca importanta cu cel al emisatorului. Yves Winkin subliniaza elocvent acest accent: ,, Complexitatea celei mai marunte situatii de interactiune este atat de mare, incat ar fi zadarnic sa vrem s-o reducem la doua sau mai multe variabile care sa functioneze liniar.

Cercetarea in comunicare trebuie conceputa in termeni de niveluri de complexitate, de contexte multiple si de sisteme circulare". Perspectiva elaborata de cativa dintre exponentii principali ai Scolii de la Palo Alto focalizeaza demersul de cercetare mai degraba pe relatiile dintre elemente decat pe acestea din urma luate separat si specifica faptul ca orice comportament uman are valoare comunicativa; in cartea lor Pragmatics of the human communication.

A study of interactional patterns, pathologies and paradoxes, autorii evedentiaza foarte clar acest punct de vedere:,, Daca admitem ca, in cadrul unei interactiuni, orice comportament are valoare de mesaj, adica reprezinta o comunicare, reiese ca, vrem, nu vrem, nu putem sa nu comunicam. Activitatea sau inactivitatea, vorba sau tacerea, totul are valoare de mesaj". Logica porneste de la studiul simetriei si complementaritasii in comunicare.

In cazul in care comportamentul adoptat este unul ,,in oglinda", relatiile dintre comunicatori se bazeaza pe egalitate, pe minimizarea diferentei, conducand spre interactiuni simetrice. in cealalta extrema, atunci cand interactiunea aduce cu sine maximizarea diferentei, comportamentul unuia dintre parteneri il va completa pe al celuilalt, conducand la interactiunea complementara. Pe de alta parte, se face o diferenta intre continutul mesajului si relatia de comunicare.

Cateodata, dezacordurile se pot situa la acest nivel: al confuziei dintre continut si relatie.Comunicarea este in esenta ei pozitiva: cand acest lucru nu se intimpla cand comunicarea ii indeparteaza pe indivizi sau introduce intre ei un ecran al neintelegerii, avem de-a face cu o comunicare patologica.

Referitor la un alt contraargument adus impotriva perceptiei teoriei informatiei dupa care comunicarea presupune intentionalitatea, intr-un interviu publicat in 1977, Paul Watzlawick observa: ,, Acum cativa ani, asistam la un simpozion despre comunicare, in Muntii Stancosi.

Eram cazat intr-un hotel format din bungalow-uri, fiecare dintre ele avand doua camere. Peretele despartitor era subtire, iar in camera vecina locuia unul dintre prietenii si colegii mei. Intr-o zi, dupa masa, facand-mi sieta, nu apucasem inca sa adorm, cand l-am auzit intorcandu-se in camera. Atunci a inceput sa faca ceva care parea sa fie un step.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.