Scolarizarea romilor la inceput - initiative ale ministerului

Trimis la data: 2014-04-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 51 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ramona_D Dimensiune: 77kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In perioada comunista, au existat, in istoria invatamantului romanesc, mai multe initiative concrete destinate scolarizarii romilor. Asa, de pilda, in perioada 1949 - 1951, la Siria, in judetul Arad, inimosul invatator Vasile Homescu a organizat o scoala pentru romi, care a fost vizitata in anul 1951 de ministrul invatamantului Ion Nistor si de Grigoras Dinicu, care era atunci reprezentantul romilor. Cu acest prilej, doamna invatatoare Georgina Homescu s-a bucurat de elogiile deosebite ale vizitatorilor fata de modul stralucit in care cei 41 de elevi din clasa sa s-au prezentat la lectii.

In anul 1990, prin deschiderea adusa de beneficele evenimente politice survenite in Romania, Ministerul Invatamantului a transformat Compartimentul pentru minoritati nationale intr-o Directie de Invatamant pentru Minoritati Nationale, incadrand in schema sa de functionare un inspector rrom pentru invatamantul in randul romilor, in persoana doamnei profesoare de limba si literatura romana Ioana (Ina) Radu. De altfel, la initiativa sa, se trece la infiintarea a trei clase experimentale in cadrul a trei Scoli Normale din Bucuresti, Bacau si Targu Mures, ce aveau ca scop formarea viitorilor invatatori romi (sau " invatatori care vor lucra la clase de romi"), cu incepere din anul de invatamant 1990/1991.

Programa scolara prevedea pentru astfel de clase studiul limbii si literaturii romani (cate 3 h / saptamana) si, de asemenea, practica pedagogica in ultimii ani de studiu (al IV-lea si al V-lea), la clasele primare la care se studiaza obiectul limba si literatura romani. De mentionat ca la Scoala Normala din Bucuresti orele de limba romani au fost asigurate, dupa cum urmeaza: in intervalul sept. 1990-30 aprilie 1991 de catre d-na prof. Ina Radu si de dl. invatator Nicu Tudoran (etnic rrom); in perioada 1 mai 1991 - iunie 1994 - de catre d-l prof.Gheorghe Sarau (gajeu); din sept. 1994 - pana in anul 1999 - de catre d-ra Camelia Stanescu

(romni din neamul caldararilor, absolventa a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, promotia 1994, sectia spaniola-romana, si a Cursului facultativ de limba romani din cadrul aceleiasi facultati, tinut de domnul Gheorghe Sarau). La Scoala Normala din Bacau, orele de limba, literatura si civilizatia romani au fost tinute de catre d-l prof. univ. dr. Mihai Merfea (gajeu), pe durata unui an scolar, apoi de d-ra Ciuraru Nicoleta (romni, poeta, absolventa a sectiei de asistenta sociala a Facultatii de Sociologie din Universitatea Bucuresti, promotia 1997), dupa care, de catre o alta romni, Gheorghiu Teodora.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.