Scoli de management pe plan mondial

Trimis la data: 2014-06-29 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Anca_S Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scolile de management reflecta nivelul de dezvoltare a stiintei managementului la un moment dat, gradul in care acesta apeleaza la metode din alte domenii ale stiintei (matematica, statistica, sociologia, psihologia etc.), dar si importanta acordata unora sau altora din componentele sale. Scoala clasica-traditionala este nemijlocit legata de activitatea creatorilor stiintei managementului: F. Taylor si H. Fayol. In studiile apartinand acestei scoli se utilizeaza, cu precadere, concepte si instrumente economice (profit, cheltuieli, investitii, etc.) al caror rol in functionarea si dezvoltarea unei unitati economice este de necontestat.

Inginer american, promotor al curentelor de rationalizare a muncii in scopul intensificarii ei. In sistemul de salarizare "in acord", F. W.Taylor a introdus doua trepte de plata: o plata pentru piesele normate si o alta plata pentru piesele obtinute peste norma. Modul de calcul simplu a facut ca acest mod de salarizare sa se extinda rapid in multe intreprinderi.

Aceasta forma de salarizare, pe langa efectele benefice privind rationalizarea cheltuielilor cu salariile a avut efecte mult mai profunde asupra productivitatii muncii.
Idei deosebit de valoroase si actuale in materie de organizare se regasesc in lucrarile lui F.W.Taylor "Organizarea atelierelor" (1906), "Managementul atelierelor" (1913).

In anul 1911, F. W. Taylor a publicat "Principiile managementului stiintific", lucrare ce a devenit baza in abordarea stiintifica a managementului. In aceasta lucrare autorul considera ca principalul obiectiv al managementului consta in a asigura maximum de prosperitate pentru salariati. Inginer si geolog francez, a condus numeroase intreprinderi miniere, afirmandu-se ca principal exponent si promotor al miscarii europene de management al intreprinderilor.

Desi initial a fost adversarul lui F.W.Taylor, la Congresul de la Bruxelles din anul 1925 a declarat ca "cei care vor sa gaseasca vreo contradictie intre perceptele sale manageriale si cele tayloriste comite o eroare."H. Fayol descopera pentru prima data ca activitatile industriale desfasurate intr-o intreprindere se pot diviza in cateva grupe, precizand astfel functiunile unei intreprinderi: tehnica, comerciala, financiara, contabila, de securitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.