Scopul administratiei

Trimis la data: 2009-06-03
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Voica elisa
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scopul administratiei este realizarea interesului public general. Sunt necesitati sociale la care initiativa privata nu poate sa raspunda, acestea fiind vitale pentru comunitate(de exemplu, apararea nationala) luata ca un intreg sau pentru fiecare dintre membrii care o compun.
Sfera interesului public formeaza un domeniu propriu administratiei.
Daca motorul normal al actiunii particularilor este obtinerea unor avantaje personale, o reusita umana, unde, cel mult cei mai dezinteresati pun de acord actele lor cu un ideal comun, dimpotriva, motorul actiunilor administratiei este esential dezinteresat in realizarea interesului general [1].
Interesul general nu se limiteaza doar la interesul comunitatii, considerata ca o entitate distincta fata de cei care o compun si superioara lor, dar preia si dezvolta si unele necesitati umane ale indivizilor. Actiunea administratiei tinde la satisfacerea interesului general, dar acest scop nu exclude o gestiune atenta, supusa rentabilitatii si profitului. Astazi, exista tendinta de a include, in vederea realizarii interesului general, o preocupare de ordin economic care pretinde o oarecare apropiere de activitatea privata [2].
Mijlocul de actiune al administratiei in vederea realizarii interesului general este puterea publica.

Puterea publica reprezinta ansamblul prerogativelor acordate administratiei pentru a-i permite sa prevaleze interesul general, fata de interesele particularilor [3]. Insa intotdeauna este necesar recursul la puterea publica in obtinerea interesului general, vointa administratiei intalneste pe cea a administratilor si ea poate recurge la tehnica contractului. Dar apelarea la deciziile unilaterale ramane procedeul caracteristic si cel mai des uzitat al actiunii administratiei.

Administratia apare in acest context descris mai sus ca o activitate a autoritatilor publice, care la nevoie poate utiliza prerogativele puterii publice, pentru satisfacerea interesului general [4].
Uneori si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, cat si alte organizatii de interes public pot realiza activitati de administratie publica si sa emita acte administrative, ceea ce pretinde ca notiunea de autoritate administrativa sa fie interpretata in sens larg, tocmai pentru ca si aceste acte administrative sa poata fi atacate in justitie potrivit Legii nr. 29/1990 [5].

Din acest punct de vedere si organele de conducere ale puterii legislative sau puterii judecatoresti pot emite acte administrative, ce pot fi supuse controlului Legii nr. 29/1990 (de exemplu numirea si revocarea din functie a functionarilor Camerei Deputatilor) [6].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.