Scopul si functiile criminologiei

Trimis la data: 2011-05-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 595
Autor: Yoly Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Avand ca obiect de studiu crima (in sens de act individual, ca si de fenomen global), criminalul, victima, precum si reactia sociala fata de crima, criminal si victima, criminologia nu detine monopolul acestui obiect. Dupa cum vom vedea, sj alte stiinte - si mai ales stiintele penale - au acelasi obiect de studiu. in aceste conditii care nu sunt specifice criminologiei, ci si altor discipline ce se situeaza la confluenta mai multor domenii ale cunoasterii - stabilirea scopului imediat si a functiilor prezinta o importanta deosebita. Acestea (scopul si functiile) devin criterii esentiale pentru particularizarea domeniului criminologiei.

SCOPUL. Pentru precizarea scopului criminologiei este necesar sa se ia in consideratie, pe de o parte, raporturile criminologiei cu alte stiinte, dar mai ales cu stiintele penale, iar pe de alta parte stadiul actual de cunostinte teoretice si metodologice pe care criminologia le-a acumulat.

In ansamblul lor, stiintele penale urmaresc sa fundamenteze o politica penala eficienta in lupta impotriva criminalitatii, care sa apere valorile fundamentale ale societatii, sa previna criminalitatea si sa traga la raspundere penala pe cei vinovati. Acestea constituie scopul general al acestor discipline, scop pe care il urmareste in egala masura si criminologia.

Infaptuirea scopului general se realizeaza insa de fiecare disciplina stiintifica prin modalitati specifice. in consecinta, pe langa scopul general exista si un scop particular si imediat. Acesta din urma constituie criteriul de departajare dintre diferitele domenii ce se ocupa cu studiul criminalitatii. Criminologia traditionala, studiind crima, criminalul si criminalitatea, a urmarit relevarea cauzelor care ii determina pe oameni sa savarseasca atare acte reprobabile.

In acest sens, criminologul francez J. Leaute considera ca scopul criminologiei generale este sa cerceteze raporturile in cadrul carora se produce fenomenul criminalitatii si sa desprinda acei factori cu caracter general care deosebesc delincventul de nondelincvent, pe cand scopul criminologiei clinice il constituie reconstituirea interactiunilor particulare (specifice) care au condus individul la comiterea crimei.

Indiferent de orientarea teoretica, "criminologia traditionala" a fost dominata de paradigma etiologica (studierea cauzelor), desi nu pot fi
ignorate si acele opinii care au sustinut ca stiinta criminologiei nu se limiteaza numai la studierea cauzelor, ci urmareste si elaborarea unor masuri de profilaxie a criminalitatii. Schimbarile intervenite in deceniile 6 si 7 ale secolului XX cu privire la obiectul criminologiei, determinate de ceea ce am numit "criminologia reactiei sociale" au dus si la unele schimbari cu privire la conceptia despre scopul criminologiei.

S-a sustinut ca aceasta nu ar trebui sa se limiteze la dezvaluirea acelor trasaturi sau particularitati specifice crimei si mai ales criminalului, care l-ar deosebi de noncriminal ci, sa procedeze mai ales la o operatie de "despecificare", care sa arate ca dimpotriva nu exista nici o deosebire intre criminal si noncriminal, crima si criminalul nefiind decat consecinta reactiei sociale.

Pretinzand a avea un obiect de studiu diferit de criminologia traditionala, criminologia reactiei sociale, sau noua criminologie cum mai este denumita, isi revendica intr-o prima etapa un scop si functii diferite de aceasta. Scopul criminologiei reactiei sociale ar fi acela de a descifra mecanismele prin care se "fabrica" deosebirile dintre criminali si noncriminali, de a "demistifica" crima si in final de a o elimina definitiv din categoria formelor de devianta.

Fie ca paradigma reactiei sociale a inlocuit pentru o vreme paradigma etiologica, fie ca s-a constituit ulterior ca o alternativa a acesteia, scopul criminologiei s-a extins. In prezent se considera ca stiinta criminologiei are ca scop verificarea ipotezelor privind cauzele criminalitatii si reactia sociala fata de acestea, urmarind in plan practic prevenirea criminalitatii, umanizarea formelor de reactie sociala si tratamentul delincventilor.

Atat atingerea scopului particular (imediat), cat si a scopului general este insa, fara indoiala, conditionata de progresul cercetarii stiintifice. Ca parte integranta a stiintei contemporane, criminologia este necesar sa-si dirijeze prioritatile, sa coordoneze eforturile si sa conjuge rezultatele cu acele domenii de cercetare din care s-a desprins in vederea realizarii scopului mentionat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.