Scriitor alchimist

Trimis la data: 2007-09-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 119
Autor: Razvan Trifan
Dimensiune: 10kb
Voturi: 96
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Uite care e treaba, zice, am nevoie de o substanta pentru Piatra Filosofala, nu e ceva deosebit, dar e un acid de import, la noi nu se fabrica, si e pe lista substantelor strategice. Nu stiu de ce, ca nu e un acid periculos. Oricum, e nevoie de un importator strategic. Tu esti jurnalist, pe tine s-ar putea sa nu te refuze".
Ne cunosteam deja de ceva ani, stiam ca vrea sa gaseasca Piatra Filosofala, sa dobandeasca intelepciunea suprema si sa devina nemuritor. Am stat un pic in cumpana, dar pana la urma am pus mana pe telefon, am cautat importatorul strategic si l-am rugat sa ma ajute sa cumpar substanta respectiva, conform legii. "Dar pentru ce va trebuie...", intreaba importatorul.

Eu, senin: "Pentru obtinerea Pietrei Filosofale." In urmatoarele momente s-a lasat o liniste... Desigur, nu am putut obtine nimic, in afara de scuze si de atat de romaneasca diateza reflexiva: nu se poate. Adica, vezi draga domnule, eu as vrea, dar nu vrea fenomenul in sine sa se manifeste, nu vrea el "sa se poata".

Din punct de vedere faptic, raspunsul importatorului a fost previzibil si ilogic. Previzibil pentru ca noi toti am fost educati in ideea ca Piatra Filosofala, si toate chestiile de genul acesta, nu pot exista. Ilogic pentru ca toti oamenii se tem de moarte, dar au o reactie de respingere fata de cei care cauta nemurirea.

Scriitorul Mircea Carstea a reusit pana la urma sa faca rost de substanta care ii trebuia. Are un ideal: sa obtina obiectul acela magic. Este posibil sa nu il afle vreodata, este constient, dar aceasta perspectiva nu il opreste, dimpotriva... Una peste alta, este singurul roman care vrea sa gaseasca aceasta ciudatenie cu iz de basm. Sa fie insa doar un basm?...

Piatra Filosofala (pulberea de proiectie sau transmutatorie), este practic un praf rosu care modifica timpul - este o concentrare a esentei vietii. Presarat peste metale le transforma in aur pur – considerat starea de maturitate suprema a oricarui metal. Presarat asupra plantelor le face sa creasca, sa rodeasca si sa faca fructe in cateva ore.

Transmutarea insemana transformarea unui element chimic in alt element chimic prin modificarea structurii atomilor. Pusa in pahar si bauta cu apa, Piatra Filosofala da omului cunoasterea suprema si nemurirea.

Alchimistii considera in general ca lumea va fi perfecta la sfarsitul vremurilor. Dupa catastrofa finala toate metalele vor fi aur si toate pietrele vor fi diamante. Omul, cu ajutorul Pietrei Filosofale, poate "indulci" istoria in favoarea sa, pana la acel final inevitabil.
Sunt multe scrieri ramase despre alchimisti si realizarile lor. Intre sfarsitul secolului al XVI-lea si sfarsitul secolului al XVIII-lea sunt mentionate aparitiile catorva alchimisti cu varste intre 40 – 50 de ani, care pareau sa nu imbatraneasca, aveau infatisare si intonatie mediteraneene, erau certareti, refuzau mancarea si refuzau relatiile sexuale. Dispareau la fel de brusc pe cum apareau in scena publica a vremii.

Primul a fost Signor Geraldi, (1687-1690), cel care l-a determinat pe Helvetius sa devina alchimist. Johann Fridich Helvetius (Schweitzer pe numele real), a fost medic personal al Printului de Orange in Tarile de Jos. Suspicios fata de alchimie, a fost vizitat de Geraldi care l-a sacait cu o pudra transmutatorie pana i-a atatat curiozitatea.

Impreuna cu sotia sa, Helvetius a incercat pulberea pe o bucata de teava de plumb, incalzind-o intr-un creuzet, pentru a constata, dupa cateva schimbari de culoare lugubre si fasaieli sonore, ca teava se transformase complet in aur, intr-un sfert de ora. A vrut sa afle amanunte despre praf, dar Geraldi disparuse, parese in Tara Sfanta.

Helvetius a pastrat insemnari meticuloase ale acestei experiente alchimice, inclusiv expertiza argintarului Brechtil si a sefului monetariei. Cazul a facut valva in toata Haga. Chiar si Spinoza, scepticul scepticilor, scriindu-i lui Jarrig Jellis, a fost nevoit sa accepte dovezile lui Helvetius. Raportul acestuia a fost publicat in Vitulus Aureus (1667) si in Biblioteca Chemica Curiosa (1702).

Lascaris este alt alchimist care a aparut si apoi a disparut misterios. In urma numeroaselor demonstratii practice cu „pulberea de proiectie", Lascaris a fost parat Electorului Palatin din Leiptzich, care a hotarat sa-l aresteze. Probabil din curozitate, dar cel mai probabil din lacomie. Prevenit de intentiile Electorului a cerut azil in casa contesei Anna Sophia von Erbach.

Dupa ce pericolul a trecut, drept rasplata pentru generozitatea ei, Lascarius i-a transformat o mare parte din argintarie in aur, intreprindere confirmata de aurarul local. Veste s-a raspandit imediat, ajungand la urechile fostului sot al contesei, care i-a cerut acesteia jumatate din aurul alchimic. Cazul a ajuns in fata tribunalului din Leiptzich, in 1753.

Instanta a hotarat ca aurul sa-i ramana contesei, fiindca argintul ii apartinuse tot ei. Dupa asta Lascarius a avut intelepciunea sa dispara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.