Scriitori romani de azi

Trimis la data: 2011-08-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.65 / 10
Downloads: 422
Autor: Adriana252
Dimensiune: 5771kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Public, in editia de fata, o selectie din cele patru volume de Scriitori romani de azi tiparite intre 1974 si 1989... Ele acopera 50 de ani de literatura romana si, implicit, o epoca tragica din istoria noastra. Este vorba, se intelege usor, de epoca postbelica dominata de un regim totalitar. Cum a supravietuit literatura romana in aceste circircumstante? Iata ce vor sa sugereze studiile care urmeaza." "Eugen Simion scrie o critica ghidata mai cu seama de gust, de o sensibilitate estetica rafinata, si o scrie, asemenea tuturor impresionistilor talentati, artistic."
S-a impus prin romanul Francisca publicat in 1965, in care se regasesc mai multe metode narative; ceea ce aduce nou este introducerea eseului la toate nivelurile naratiunii. "Nicolae Breban nu zugraveste [in Francisca] propriu-zis tipuri, cat energii si moliciuni umane. Pentru el indivizii sunt de doua feluri: puternici si slabi. Evenimentele pot provoca treceri dintr-o categorie in alta, dislocand unitatea unui mediu. Francisca este, din acest punct de vedere, un roman al energiilor infrante."

In absenta stapanilor (1966) analizeaza cateva identitati psihologice in cele trei secvente ale cartii: Batrani, Femei, Copii.Domina eseul moral, placerea analizei, urmarind de la disolutia morala si psihologica, la un univers infantil care ascunde semnele timpurii ale unei structuri complicate a treia naratiune, Femei, o prezinta pe tanara E.B. care aminteste de Francisca si urmareste destinul tinerei de la primele semne de independenta morala si pana la gestul sinuciderii din final.

Animale bolnave (1968) este considerat un fals roman politist deoarece crima este doar un pretext pentru analiza. Cititorul este surprins sa constate ca firul narativ care pare sa domine la un moment dat este de fapt inlocuit cu altul, iar miza o reprezinta tocmai capacitatea cititorului de a analiza "psihologia monstruosului, a terifiantului in ordinea existentei curente".

Ingerul de ghips (1973) aduce in prim plan "un caz de esec existential, introducand o alta perspectiva asupra erorii ce sta la baza caderii morale".In cuplul format din dr. Minda si Ludmila intervine o fosta colega a Ludmilei care va duce la esecul cuplului in plan existential, social, afectiv, insa toate acestea se desprind in urma unei lecturi atente, in care analiza este "incoerenta, confuza", cu un demers epic lent.

"Din contactul cu noul roman, cel care a tras cel mai mare folos in proza noastra pare a fi Sorin Titel (1935-1985). Spirit cultivat, lucid si ambitios, el a luat ce trebuie dintr-o formula epica pandita, prin repetitie, de sterilitate si a adaptat ceea ce a invatat la temele lui. Rezultatul este remarcabil. Romanele impun un stil original si un univers epic usor de diferentiat in geografia imaginara a literaturii postbelice."

In primele povestiri (Copacul, 1963; Reintoarcerea posibila, 1966; Valsuri nobile si sentimentale, 1967) tema este descoperirea adolescentei, iar in cele de mai tarziu, despartirea de aceasta perioada a existentei umane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.