Scriitorul militant in revista Luceafarul

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 71kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A propune azi, in anul de gratie 2008, un subiect de cercetare centrat pe discursul unei generatii atat de departate ca patos de cea prezenta, generatie deseori catalogata drept cea a 'insomniacilor' de dinainte de unirea din 1918 reprezinta o initiativa la care, vorba cronicarului, 'se sparie gandul'. Chiar daca existau nise afinitati istorice cu subiectul ales, la partea populata cu personajele sale s-a ajuns mai greu. Invadarea acelei lumi a presupus depasirea unor bariere acumulate in rastimpul de un secol si mai bine care ma depasea de subiectul cercetarii mele.
A te apropia azi de o lume care raspundea intr-un mod atat de inflamat la ideea nationala trebuie sa urmeze o linie a precautiei.
Un discurs comunist care a excelat, in a doua sa parte, la construirea unui retorici nationaliste irespirabile, imbibate de aerul mucegait al proletcultismului, a generat dupa 1989, in formula unei contrareactii, moda deconstructiilor aceluiasi domeniu. Ambele abordari mi s-au parut, insa, excese la fel de nocive si am incercat pozitionari in tratarea subiectului de undeva de deasupra acestora .

M-am oprit asupra revistei Luceafarul, pentru ca ea a fost reprezentativa pentru intreaga atmosfera culturala a Transilvaniei, inceputului de secol al XX-lea. Tentata de o comparatie cu celelalte publicatii aparute in segmentul sau de timp nu am putut decat confirma ipoteza cu care pornisem la drum. Revista Luceafarul nu a beneficiat, asa cum ar fi meritat de altfel, de niste analize aprofundate care sa incerce sa explice o lume si un spatiu generator de atatea idei care au marcat o varsta culturala.

Atat Mihail Triteanu prin al sau studiu Luceafarul: Indice bibliograpfic analitic 1902-1920 cat si Ion Neata cu Luceafarul vor oferi perspective legate de istoricul revistei, destul de rigide ca interpretare. Acestea sunt cele doua studii consacrate strict subiectului 'Luceafarului'. Despre el se va mai vorbi in cadrul unor lucrari generale de istorie literara ca: Literatura Transilvaniei de Ion Breazu, Literatura romana in secolul al XX-lea, Inceput de secol ambele de Dumitru Micu, Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent de George Calinescu,

Literatura romana intre 1900-1918 de Constantin Ciopraga, Studii literare de Dumitru Popovici, Istoria literaturii romane contemporane de Eugen Lovinescu. De cele mai multe ori, numele revistei va fi folosit pentru a contura curentele samanatoriste sau poporaniste si a sugera circuitul acestora si in Transilvania. Chiar daca incadrarea Luceafarului in unul din aceste curente necesita cercetari de alta natura decat isi propune lucrarea de fata, totusi, de cate ori a permis chestiunea tratata, am incercat sa arat limitele unei astfel de incadrari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.