Scriitura lui Seneca

Trimis la data: 2015-07-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: AlexandraSava
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Seneca este unul dintre cei mai productivi scriitori din secolul I p.Chr., avand o creatie vasta, cuprinzand atat poezie, cat si proza. Se poate observa, la o citire atenta a operei sale ca nu putem spune despre acest scriitor si filosof ca apartine intrutotul clasicismului, stilului impus de Caesar sau Cicero. Eugen Cizek afirma ca, cel putin tragediile lui Seneca sunt total neclasice. Scriitura lui Seneca este relevanta pentru stilul nou si pentru noa miscare literara. "Stilul lui Seneca a fost denumit ca inflacarat ori ca "flamboiant" ("flamboyant")"
Se poate observa o inclinatie pentru expresivitate, pentru forta si pregnanta imaginii, pentru un vocabular patetic, alternanta intre un limbaj sfidator sau unul elevat. Seneca surprinde diferentele intre discursul oral si cel scris. "el admite ca fiecare gen literar comporta un stil specific: aprig pentru oratorie, maret pentru tragedie, modest pentru comedie".

Asadar, Seneca a fost un mare scriitor, nu trebuie sa-l consideram ca fiind un filosof care a scris si poezie, ci dimpotriva un mare poet si filosof. In opera sa abunda alegoriile care dezvaluie tulburarile sufletesti, paradoxuri pregnante etc.. Interesant e ca Seneca interactioneaza oarecum cu cititorul, unii dintre cititori avand nevoie de pedagogia lui, altii fiind dezorientati, perturbati de la modul lor obisnuit de viata, fiindca autorul impunea o strategie de viata care preconiza fericirea chiar si in cele mai dificile tribulatii, chiar al supliciilor; pentru acestia scriitura lui Seneca era agresiva, mai ales in stilul epistular.

Deasemenea abunda in scriitura senecana interjectiile, exclamatiile, interogatiile.
Tensiunea se simte la toate nivelurile discursului scriitorului, nu numai la nivelul macrotextului, ci si la nivelul cuvintelor.
Deasemenea Seneca apreciaza rimele interioare, aliteratiile, hiperbolele, metaforele. Foarte relevanta este metafora verbala, utilizarea la figurat a verbelor, tip de metafora pe care o foloseste chiar mai mult decat substantivul sau adjectivul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.