Scrisoarea II - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-04-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marile resurse ale gandirii social-estetice a lui Eminescu, conceptia despre lume si viata a poetului, protestul sau romantic impotriva scepticismului contemporanilor, impotriva falselor idealuri si valori sau a lipsei totale de idealuri, indignarea poetului, revolta lui romantica viciilor incurabile, care urateau pana la desfigurare fata societatii contemporane lui, isi gasesc o expresie artistica desavarsita in cele cinci ,,Scrisori" eminesciene. Aparitia ,,Scrisorilor" constituie un moment de cotitura revelatoare in creatia poetica eminesciana. Ele apartin acestei perioade de maturitate artistica deplina a poetului, cand geniul sau creator evolueaza vertiginos catre ,,Luceafar".
,,Epuizanta perioada de la ,,Timpul" coincide cu conceperea ,,Scrisorilor". Asa se si explica faptul ca, intre octombrie 1879 si februarie 1881, Eminescu publica in ,,Convorbiri literare" o singura creatie, o elegie de o covarsitoare tristese ,,O, mama". Anul 1881 este consacrat aparitiei ,,nemuritoarelor Scrisori-satire", cum le numeste Titu Maiorescu in editia sa, pentru caracterul lor satiric pronuntat. Poetul insusi isi subtitreaza ,,Scrisoarea II", ,,satira. Ca specie literara, "epistola" sau "scrisoarea" a fost abordata inca din vechime de Horatiu, ale carui "Epistole" l-au fascinat pe Minai Eminescu inca din timpul audierii cursurilor in perioada studentiei la Viena.

In literatura romana, aceasta specie fusese cultivata inainte de catre Costache Conachi si Grigore Alexandrescu, in versuri, si de Costache Negruzzi, in proza. Eminescu duce acesta specie literara la desavarsire. Primele patru ,,Scrisori" sunt publicate intre 1 februarie si 1 septembrie 1881 in ,,Convorbiri litereare", iar ultima, fragmentar in 1886 si integral in 1890 Subintitulata ,,Satira", ,,Scrisoarea II" si publicata in "Convorbiri litereare" la 1 aprilie 1881, concretizeaza sila si dispretul poetului fata de degradarea raporturilor umane intr-o civilizatie a carierismului, a ambitiilor meschine, societate care inabusa capacitatea creatoare a artistului cinstit, a poetului adevarat.

Poetul subliniaza faptul ca arta s-a degradat tot atat cat si gandirea, intr-un fel care jigneste pe artistul adevarat. S-au degradat relatiile public-autor, evident in favoarea acelui ,,soi ciudat de barzi", care si ei instaureaza o ordine a non-valorii, s-au degradat si telul artistului clasic, gloria, si obiectul principal al liricii, iubirea.
Structura poemului. Compozitional, "Scrisoarea II" poemul este alcatuit din sase parti, din care prima parte si ultima reia motivul artei veridice.Tema acestei poezii este perseverenta omului de geniu de a creea pilonii frumosului, cu ajutorul scrisului emancipat, reliefat in genul liric, care aduce la suprafata dedesubturile unei munci organizate si inchegate intr-un cocon de principii estetice si umane.

Eul liric este cel care se revolta impotriva necunoscatorilor tainelor artei, ale vietii, si prin actul sau poetic face lumina in sertarul mintii acelora.Considerandu-se indreptatit de a contura lumii o noua infatisare, invesmantata cu rodul mintii creatoare, eul poetic cugeta la starea actuala a umanitatii necizelate si cu ajutorul demersului literar al intrebarilor retorice ii destainuie cititorului motivul framantarilor sale launtrice "de ce pana mea ramane in cerneala, ma intrebi?".Cu acest enunt interogativ poezia isi croieste drum spre mistuirea tuturor neintelegerilor create de atitudinea energica a poetului de a disipa sursele incertului, ale inesteticului, ale ascunsului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.