Scrisoarea I Mihai Eminescu

Trimis la data: 2010-06-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_G
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Soarta omului de geniu l-a preocupat pe Eminescu nu numai in "LUCEAFARUL" ci si in alte poezii, ca si cea de fata, in care il preocupa soarta savantului astronom. Savantul urmareste descifrarea enigmelor cosmice intr-o lume zbuciumata perpetum de pofte meschine. Scrisoarea I a fost construita in spirit romantic ca o succesiune de tablouri cu o succesiune specifica. Cele cinci mari parti, distincte, sunt legate prin determinari tematice si de viziune, care confera o structura dramatica.

Referate similare:

In tabloul I este fixat cadrul reveriei poetice, intr-un colt de univers, scaldat in lumina rece palida a lunii, intre peretii austeri ai unei odai sarace unde "doar ceasornicul masoara lunga timpului carare".Tabloul al II-lea, este mai intins si realizeaza saltul dintr-un plan in altul. Este invocata luna pe care poetul o contepla "Luna tu, stapan-a marii, pe a lumii bolta luneci / Si gandurile dand viata, suferintele intuneci" si, treptat, ochiul poetului se substituie lunii.

Se produce o proiectie din micro in macro cosmos. Din perspectiva cosmica, planeta Pamant, dezvaluie un spectacol grandios si tragic. Spectacolul umanitatii este detaliat printr-o enumerare a invariantelor tipologice prin care se instituie inegalitatea in societate. Luna ii vede deopotriva pe rege si pe sarac, atat de diferiti in destinul lor social dar nivelati in absurd "de geniul mortii".

Marginalizat de societate, sub o infatisare modesta, insignifianta, rataceste, dispretuindu-si destinul lumesc, geniul, in ipostaza "batranului dascal". Aparentele sunt inselatoare. Sub haina lui roasa in coate, tremurand de frig intru-un vechi halat, cu gatul in guler si cu bumbac in urechi, uscativ, "garbovit si de nimic", el dezlega prin magia numerelor "noapte adanc- a veciniciei", universul fara margini fiind "in degetul lui mic" "caci sub frunte-i viitorul si trecutul se incheaga", capata trei secvente distincte:

a) Haosul - sugerat prin imperecherea fantastica a absentelor, realizata stilistic prin alaturarea antitetica a materiei verbale: fiinta-nefiinta; nu se ascundea nimica - tot era ascuns; etc. Haosul este indefinit ( prapastie, genune, noian intins de apa), invizibil, lipsit de "viata si vointa", dominat de nemiscare absoluta.

b) Geneza - este tulburatoare prin exceptionala capacitate de constructie mito-poetica. Lumea este alcatuita din "microscopice popoare" fixate pe o planeta cat firul de praf, iar oamenii... "musti de-o zi pe-o lume mica de se masura cu cotul". Pentru a face inteligibil spectacolul Galaxiile in ratacirea lor sunt ca firisoare de praf plutind intr-o raza de lumina care patrunde intr-o camera obscura: "Cum s-a stinge, totul piere, ca o umbra-n intuneric, caci e vis al nefiintei universul cel himeric...".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.