Scrisoarea I de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2014-01-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Seria celor cinci scrisori publicate in 1881, din februarie pana in septembrie, cu exceptia "Scrisorii V", aparuta fragmentar in 1886 si integral post-mortem, face parte din opera de maturiate artistica a lui Mihai Eminescu.Scrisorile au fost publicate in "Convorbiri literare" si alcatuiesc un ciclu de poezi unitare prin tematica si modalitate artistica. Motivul central al celor cinci scrisori il constituie soarta nefericita a omului de geniu in raport cu timpul pe care il traieste si cu societatea meschina, superficiala, incapabila sa-i inteleaga aspiratiile spre ideal.
In "Scrisoarea I", geniul este intruchipat de savant (omul de stiinta), in "scrisoarea II" omul de geniu este creatorul de frumos (artistul, poetul), in "Scrisoarea III" el este omul politic. In "Scrisoarea IV" si "Scrisoarea V" poetul satirizeaza profanarea sentimentului de iubire Scrisorile sunt, asadar, o unitate de gandire si creatie in care poetul devine sarcastic si vehement in mustrarea contrastului dintre ideal si real, poemele fiind satire ascutie izvorate dintr-o inalta constiinta civica si artistica, dintr-un autentic patriotism eminescian.

Initial scrisorile s-au numit "Satire", insa Titu Maiorescu le-a schimbat numele. Ca specie literara, epistola sau scrisoarea a fost abordata inca din vechime de Horatiu ale carui epistole l-au fascinat pe Mihai Eminescu inca din timpul audierii cursurilor in perioada studentiei la Viena. In literatura romana aceasta specie fusese cultivata inainte de catre Costache Conachi si Grigore Alexandrescu, in versuri, si de Costache Negruzzi in proza. Eminescu duce aceasta specie literara la desavarsire.

Tema "Scrisoarea I" este un poem filozofic, de factura romantica, ilustrand conditia omului de geniu in ipostaza savantului, in raport cu timpul, societatea in general si cu posteritatea, surprinzand, totodata, in tablouri grandioase geneza si stingerea universului.
Sursele filozofice Care stau la baza meditatiei in acest poem le constituie, mai intai, filosofia indiana, pe care exegetii, o explica prin pasiunea poetului pentru limba sanscrita.

Mihai Eminescu a studiat poemul naturii de Lucretiu, in care viziunea asupra nasterii universului consta in miscarea atomilor in vid. Stingerea soarelui si a universului este byroniana, iar aceea a identitatii omenirii din versul "Unul e in toti, tot astfel precum una e in toate" reproduce gandirea lui Heraclit.Pentru Mihai Eminescu, notiunile de timp si vesnicie sunt antitetice, dupa cum gandirea lui Schopenhauer, sustine ca eternitatea este o negatie a timpului.

De asemenea intr-un manuscris eminescian au fost gasite note ce inregistrau teoria cosmogonica sustinuta de Kant si Laplace.Cu certitudine Mihai Eminescu se inspira din mitologia populara romaneasca, privind facerea lumii care sustine ideea ca samburele creator a luat nastere dintr-un vartej de spuma de pe suprafata marii aflata intr-un intuneric fara margini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.