Scrisoarea a III-a

Trimis la data: 2003-01-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 7.87 / 10
Downloads: 18
Autor: Adrian Oancea
Dimensiune: 18kb
Voturi: 472
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marele nostru poet, luceafărul poeziei româneşti, valoare de nepreţuit în literatura română, Mihai Eminescu a scris numeroase pagini de literatură, în special poezie.Scrisoarea III-a a fost publicată la 1 mai 1881 în revista “Convorbiri literare”, unde poetul a şi debutat.
Tema poemului este demascarea falsului patriotism al contemporanilor în contrast cu vitejia ostaşilor români trecuţi.Poezia este structurată pe două părţi: prima parte reprezintă trecutul glorios al ostaşilor români în contrast cu falsul patriotism al contemporanilor. Partea a doua este o satiră la adresa societăţii burghezo-moşiereşti şi a lipsei de patriotism al contemporanilor.

Partea I-a a poemului este structurată pe diferite momente: primele versuri amintesc şi invocă istoria creşterii Imperiului Otoman sub forma unui vis, prin alegorie. Urmează apoi tablourile de natură, după care începe descrierea luptei dintre oastea lui Baiazid şi armata neînsemnată a lui Mircea cel Bătrân.

Primele versuri din partea I reprezintă visul sultanului. Luna, preschimbată în fecioară este iubita sultanului din seara aceea. Acesta descrie frumuseţea lunii în contrast cu întreaga natură.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.