Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba

Trimis la data: 2003-12-13
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 430
Autor: Valentin Pavel
Dimensiune: 11kb
Voturi: 32
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrisoarea numită uneori a lui Barnaba, este o oimlie cum reiese din cuprinsul ei, şi din formulele de adresare folosite fregvent: “fiilor şi fiicelor”, “fraţilor”, “copii”, “copii ai dragostei şi ai păcii” etc. Textul grec s-a păstrat în Codex Sinaiticus din sec. al IV-lea printre cărţile Noului Testament, după Apocalipsă, apoi în Codex Hierosalimitanus, din 1056, descoprit de Bryennios în 1875 conţinând această Scrisoare, Didahia şi prima Scrisoare a lui Clement şi, în fine, în Codex Vaticanus graecus 859 din sec. XI, printre Scrisorile Sfântului Ignatie şi ale Sfântului Policarp. O traducere latină a acestui text dateazădin sec. III.
Scrisoarea numită uneori a lui Barnaba, este o oimlie cum reiese din cuprinsul ei, şi din formulele de adresare folosite fregvent: “fiilor şi fiicelor”, “fraţilor”, “copii”, “copii ai dragostei şi ai păcii” etc. Textul grec s-a păstrat în Codex Sinaiticus din sec. al IV-lea printre cărţile Noului Testament, după Apocalipsă, apoi în Codex Hierosalimitanus, din 1056, descoprit de Bryennios în 1875 conţinând această Scrisoare, Didahia şi prima Scrisoare a lui Clement şi, în fine, în Codex Vaticanus graecus 859 din sec. XI, printre Scrisorile Sfântului Ignatie şi ale Sfântului Policarp.

O traducere latină a acestui text dateazădin sec. III.
Eusebiu relevă că scrisoarea e atribuită lui Barnaba şi o aşează “printre apocrife, între Apocalipsă şi Didahiile Apostolilor”. Ieronim notează că autorul scrisorii e Barnaba din Cipru, zis şi Iosif Levitul, dar că lucrarea se citeşte printre “scrierile apocrife”. Lucrarea a mai fost menţionată cu respect şi de către Clement Alexandrinul care citează din ea şi e pomenită şi de către Origen care o numeşte “Epistola Universală”.

Critica a ajuns la concluzia că autorul scrisorii nu poate fi Barnaba, însoţitorul Sfântului Apostol Pavel întrucât el repudiază Vechiul Testament din care marele Apostol se făcuse ca un pedagog şi întrucât consideră circumciderea sau tăierea împrejur ca o înşelătorie diabolică. Textul scrisorii cuprinde uneori indicaţii de simpatie pentru genosticism. Antipatia profundă faţă de Vechiul Testament şi antisemitismul puternic al autorului nu puteau fi semne ale unui colaborator misionar al Sfântului Apostol Pavel.

Scrisoarea este scrisă după distrugerea Ierusalimului şi a templului în timpul împătatului Adrian. Textul scrisorii precizează: “Pentru că am făcut război, templul a fost distrus de către duşmani. Acum înşişi slujitorii duşmanilor îl vor reclădi. Iarăşi s-a arătat că cetatea, templul şi poporul Israel au fost trădaţi. Că e vorba de construirea templului lui Jupiter de către Adrian la Ierusalim sau de cele întâmplate sub Barchohba, lucrarea a fost scrisă după aceste evenimente, deci de cineva, cu mult mai târziu decât limitele vieţii lui Barnaba.

Autorul care e convins că “ştie multe pentru că Domnul l-a însoţit pe calea dreptaţii” şi care iubeşte pe adresanţi “mai mult decât sufletul său”, pretinde că el nu le vorbeşte ca învăţător, ci ca unul din ai lor şi că le va arăta unele lucruri prin care el să se bucure de cele prezentate.Scrisoarea are două părţi: prima parte este una didactică sau dogmatică şi a doua morală.

Partea I care a fost numită “o antologie antiiudaică şi hristologică” urmăreşte să demonstreze semnificaţia Vechiului Testament pentru înţelegerea creştinismului. Cu puţine excepţii, lucrarea e o critică severă, uneori excesivă la adresa Legii Vechi, interpretată aproape exclusiv alegoric. Autorul pleacă de la ideea că totul trebuie gândit şi practicat în vederea mântuirii, care ne vine de la Dumnezeu prin Fiul Său şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Condiţia internă a sufletului pentru a primi mântuirea, este colaborarea purităţii religioase cu înţelepciunea, înţelegerea, ştiinţa şi cunoaşterea.

În carte se pot afla citate din Pentateuh, psalmi, apocrife, iar din Noul Testament Evangheliile şi în deosebi cele ale Sfântului Apostol Pavel. Interpretarea alegorică e prezentă aproape la fiecare pas, sau, în absenţa ei, e criticată interpretarea realistă sau pur istorică pe care o dau faptelor sau evenimentelor. Sunt sever criticate: jertfele sângeroase , postul, diferite prescripţii rituale, în frunte cu circumciderea, mâncărurile, lapidarea, înclinarea spre idolatrie, sabatul, templul.

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba e o operă cu teză. Ea combate iudaismul cu o înverşunare puţin comună, punând în linie toate armele de care dispune inclusiv alegorismul. Critica justificată de conflictul dintre iudei sau iudaizanţi şi creştinii ortodoxi, dar critica nedreaptă prin procedeele folosite şi pornirea duşmănoasă. Mult mai calm şi mai solid e Dialogul cu iudeul Trifon al Sfântului Justin, cu care scrisoarea are de altfel atâtea puncte comune.

Un punct important de doctrină este întruparea Mântuitorului. Mântuitorul S-a întrupat pentru a face accesibil oamenilor rostul Lui soteriologic. Dacă El n-ar fi venit în trup ci în strălucirea firii Lui, oamenii n-ar fi rămas teferi privindu-L. Mântuitorul S-a întrupat spre a murii pentru oameni. Autorul proclamă înlocuirea Sâmbetei cu ziua a VIII-a ziua Duminicii.

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba e un document preţios prin ideiile şi atitudinea sa în problema raportului dintre Vechiul Testament şi Noul Testament, în domeniul soteriologiei, în cel al eshatologiei şi liturgic. Ideea centrală care străbate întreaga scrisoare este că religia creştina e un început nou de viaţa, este o lume nouă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.