Scrisoarea si tipurile de scrisori

Trimis la data: 2009-05-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 11
Autor: Gaby
Dimensiune: 1130kb
Voturi: 60
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrisoarea este o forma de comunicare scrisa intre doua personae aflate la distanta.Cel care scrie o scrisoare se numeste expeditor sic el caruia ii este adresata scrisoarea se numeste destinatar.
Textul unei scrisori nu are o limita.Uneori, dup ace expeditorul a terminat scrisoarea, isi adduce aminte de ceva important si adauga informatia la sfarsit, intr-un fragment numit post-scriptum, termen care vine din limba Latina si care se prescurteaza PS. Este bines a nu se abuzeze de post-scriptum, pentru ca plasarea acestuia dupa semnatura modifica structura obisnuita a unei scrisori.

In textul unei scrisori trebuie sa existe indici ai adresarii directe: intrebari, vocative, folosirea persoanei a II-a etc.Scrisoarea se foloseste in relatiile dintre personae particulare, dintre institutii sau dintre personae particulare si institutii.Textul scrisorii poate exprima stari, sentimente, opinii, atitudini sau poate transmite informatii, cerei, multumiri, felicitari, invitatii etc.

In functie de relatia pe care expeditorul o stabileste cu destinatarul, scrisoarea poate fi familiala (adresata mambrilor familiei), amicala(adresata prietenilor), de dragoste (adresaute iubitei sau iubitului), oficiala(adresata unei institutii).

In functie de scopul pe care il are, scrisoarea poate fi de felicitare(pentru un succes, pentru ziua de nastere sau pentru onomastica etc.) de multumire (pentru un ajutor primit, pentru transmiterea unor urari, a unor felicitari etc.), de solicitare (prin care se exprima o rugaminte, o cerere), de recomandare (prin care se face o apreciere asupra meritelor cuiva ), de afaceri (prin care se comunica deciziile luate intr-o relatie de afaceri, date despre tranzictii etc.), de conodoleante (prin care se exprima participarea la durerea unor personae carora le-a murit cinevea apropiat).
Mentionarea localitatii si a datei se face sus, in partea dre3apta a foii.

Localiatea si data sunt separate prin virgule. Scrierea datei se poate face in mai multe feluri, dar intotdeauna ziua se noteaza cu cifre arabe(chiar si pentru prima zi a lunii, pentru care se foloseste numeralul ordinal).Luna se poate scrie cu numele ei intreg sau, in cazul in care scrisoarea ste adresata unei personae apropiate, se poate abrevia (ian., febr., mart., iun., iul., aug., oct., nov., dec.,; mai nu se abreviaza). Luna se poate nota si cu ajutorul cifrelor romane (29 IX 2007) sau cu ajutorul cifrelor arabe (29.9.2007 sau 29.09.2007).Anii se noteaza numai prin cifre arabe.Cand se recurg pentru scrierea datei numai la cifre arabe, ziua, luna si anul sunt separate prin punct.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.