Scrutinul uninominal

Trimis la data: 2015-05-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_M
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Legea 35/13.03.2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administrative publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali.Titlul 1 al actului normativ stabileste cadrul juridic general pentru organizarea si desfasurarea alegerii Camerei Deputatilor si a Senatorilor.alegerile - actiunea prin care desemnam reprezentantii
Orice tip de alegeri au loc intr-o singura zi pe intreg teritoriul tarii.
Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de 1 deputat la 70.000 de loc.Norma de reprezentare pentru Senat este de 1 senator la 160.000 de loc.Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, o circumscriptie electorala in municipiul Bucuresti si o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei ( 43 circumscriptii in total).
In cadrul fiecareia dintre cele 43 de circumscriptii electorale se constituie colegii uninominale in baza normei de reprezentare dupa cum urmeaza:

nr. colegiilor uninominale pentru Camera Deputatilor, respectiv pentru Senat se determina prin raportarea nr. de locuitori ai fiecarei circumscriptii electorale la care se adauga un colegiu de deputati, respectiv de senatori pentru ceea ce depaseste jumatatea normei de reprezentare, fara ca nr. de colegii de deputati intr-o circumscriptie electorala sa fie mai mic de 4, iar cel de senatori mai mic de 2
nr. de locuitori avuti in vedere la calculul nr. de colegii uninominale care se delimiteaza in cadrul fiecarui judet este cel rezultat in urma urma ultimului recensamant al populatiei

Orice tip de alegeri au loc intr-o singura zi pe intreg teritoriul tarii.
alegeri anticipate - alegeri organizate in cazul dizolvarii inainte de termen a organului ales (pt. Camera Deputatilor si Senat).
alegeri partiale - alegeri organizate in cazul anularii alegerilor intr-o circumscriptie electorala, precum si in cazul in care un mandat de deputat sau senator a devenit vacant.alianta electorala - o asociere intre partide politice si/sau aliante politice si/sau organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in scopul participarii la alegeri, inregistrate la organismul electoral competent.

alianta politica - asocierea intre partidele politice pe baza unui protocol de asociere inregistrat la Tribunalul Bucuresti potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003.
circumscriptia electorala - unitate administrativ teritoriala (judet sau municipiul Bucuresti); exista si o circumscriptie electorala a cetatenilor cu domiciliul in strainatate.
colegiul uninominal - subunitate a circumscriptiei electorale in care este atribuit un singur mandat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.