Sculptura bizantina

Trimis la data: 2010-05-06
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 239
Autor: Doina Naescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In arta clasica, ornamentul sculptat facea parte integranta din arhitectura. In arta bizantina el are un caracter auxiliar, intervine ca un element de umplutura, o "masca" care acopera zidurile construite in general din materiale de rand. Cele mai vechi sculpturi bizantine sunt cele in care se observa ca arta crestina a Rasaritului incepe sa renunte la cateva dintre caracteristicile sale romane si sa se reprezinte ca o descendenta a artei grecesti. Acest stil se face simtit inca de la inceputul secolului al V-lea, in lucrari precum reliefurile din fildes ale imparatesei Galla Placidia si imparatul Valentinian, si se termina in timpul lui Iustinian, la mijlocul secolului al VI-lea, care marcheaza inceputul unui declin rapid.
Lucrarile orientale din aceasta perioada demonstreaza o superioritate neta asupra sculpturii occidentale, printr-un spor de rafinament, printr-un caracter mai elevat, prin puritatea formelor si perfectiunea tehnicii.

Din pacate, distrugerea celei mai mari parti a acestora, ca urmare a miscarii iconoclaste, obliga la caracterizarea acestui stil prin piesele sculpturale mici, care au fost salvate prin comert sau transportate de cuceritori in Occident, acolo unde s-au pastrat si conservat. Cele mai importante dintre acestea sunt sculpturi in fildes, laice si religioase (diptice, vase sacre, coperti de carti sfinte, tronuri episcopale etc).

Reprezentativ pentru sculptura in fildes este tronul lui Maximian, episcop de Ravenna, din secolul al VI-lea. Noul stil de sculptura decorativa, care a inflorit in acea vreme in Rasarit si s-a raspandit in cea mai mare parte a Italiei, este bine ilustrat de capitelurile si amvoanele de la Ravenna si Venetia.

In ceea ce priveste temele sculpturii ornamentale, se poate vorbi de trei categorii: frunza de acant, imprumutata de la arta elenistica si care are in arta bizantina doua infatisari - una in care acantul este inca mladios, alta in care el se arata spinos si dur. Pe langa motivul acantului si altele, luate din regnul vegetal, apar temele geometrice, frecvente in Orient
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.