Scurt istoric al artileriei

Trimis la data: 2006-01-17 Materia: Istorie Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 659
Autor: Sandra-loredana Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scurt istoric al artileriei - Cunoasterea istoriei armei din care facem parte, reprezinta mai mult decât un act de cultura, presupunând identificarea individului cu profesia aleasa si constituind un real stimulent in obtinerea viitoarelor performante in domeniu. Scurt istoric al artileriei

Scurt istoric al artileriei - In acest sens consideram ca necesara trecerea in revista a principalelor momente care au marcat evolutia armei artilerie. Termenul de artilerie a aparut in evul mediu, derivat din verbul francez "artiller", care desemneaza actiunea de a construi si de a mânui diferite masini de razboi.

Scurt istoric al artileriei - Artileria, a aparut si s-a dezvoltat din necesitatea lovirii adversarului de la distante mari, in scopul producerii acestuia de pierderi importante, precum si al distrugerii lucrarilor de fortificatii.

Istoria artileriei a inceput odata cu construirea acelor mijloace rudimentare care reuseau sa arunce un obiect de o greutate apreciabila la o anumita distanta denumite catapulte si baliste, iar mai târziu frontibolelor si bricolelor, a urmat evolutia fireasca a fenomenului militar, si continua in prezent cu modernele si eficientele tunuri si obuziere din zilele noastre. Nabucodonosor al II-lea, marele rege al Noului Babilon, a folosit la asedierea Ierusalimului (in anul 587-581 i.e.n.), precum si la asedierea cetatii Tir, vechea capitala a statului fenician (574 i.e.n.) un mare numar de catapulte si baliste.

Prima atestare documentara a folosirii balistelor si catapultelor, dateaza din anul 514 i.e.n., in timpul razboiului daco-persan. Columna lui Traian, celebra lucrare de arta a celui mai mare arhitect al lumii antice, Apollodor din Damasc, la care se adauga lucrarea istoricului latin Dio Cassius "Istoria Romana" precum si sapaturile arheologice efectuate in cetatile dacice de la Orastie, de la Tilisca – Sibiu, Bâtca Doamnei – Piatra Neamt, sunt marturii concludente ca stramosii nostri daci au avut in dotarea armatelor lor baliste si catapulte.

In evul mediu, documente scrise atesta folosirea artileriei in anul 1443, in timpul campaniilor antiotomane conduse de Iancu de Hunedoara, iar in 1448 (la Kossovopolje), pentru prima data au fost instalate tunurile de câmp intre carele de lupta.

In 1456, in batalia Belgradului, s-a realizat pentru prima data cooperarea in lupta intre artilerie si flota navala fluviala.

In 1475 – In batalia de la Vaslui, Stefan cel Mare foloseste artileria pentru a opri ofensiva turcilor si a sprijini contraatacul executat cu cavaleria.

La 1535 – Conrad Haas – un nume de referinta in dezvoltarea artileriei - experimenteaza racheta. a

La 10 iunie 1574 – Ioan Voda, in batalia de la Roscani (lânga Cahul), dispune tunurile pe trei linii si pentru prima oara, artileria este dispusa inapoia dispozitivului, la dispozitia domnitorului; in compunerea oastei Moldovei au fost folosite 140 guri de foc.

In 1595 – Mihai Viteazul, in batalia de la Calugareni, foloseste artileria pentru a lovi un punct de trecere (podul de pe râul Neajlov).

La 18/28 octombrie 1599 – pe timpul bataliei de la Selimbar, in compunerea oastei Tarii Românesti, condusa de Mihai Viteazul, au existat un numar de 80 de guri de foc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.