Scurt istoric al relatiilor publice

Trimis la data: 2009-04-30
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 1
Autor: Calina Neamtu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unele elemente componente ale relatiilor publice sunt considerate tot atat de vechi ca si omenirea insasi. Fiind o fiinta sociala, omul a cautat in toate etapele existentei sale sa-si cultive relatiile cu ceilalti oameni. De altfel, societatea omeneasca si dezvoltarea omenirii nu pot fi concepute fara relatii comerciale, familiale sau diverse alte legaturi.
Definirea lor ca activitate specializata nu s-a conturat, insa, decat spre sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX cand s-au aplicat in viata cotidiana strategii deliberate si coerente de relatii publice.
De-a lungul istoriei oamenii au cautat si intrbuintat diverse modalitati de influentare a opiniei publice. Aceste modalitati pot fi socotite drept precursoare ale relatiilor publice, desi relatiile publice, in adevarata lor semnificatie s-au dezvoltat din publicitatea simpla a secolului XIX, dobandind, treptat, o forta sociala imensa.
Referindu-se la inceputurile relatiilor publice, Peter G. Osgood, presedintele firmei Carl Byoir & Associates, spune: "Originile sunt foarte indepartate; de exemplu, practica de a trimite echipe care sa pregateasca totul inaintea calatoriei unui demnitar sau politician nu a fost inventata nici de Harry Truman si nici de Richard Nixon.

Stramosii lor din Babilonia, Grecia sau Roma erau convinsi de eficacitatea acesteia." Publicitatea, relatiile cu comunitatea, scrierea de discursuri, petiionarea, relatiile cu guvernul, analiza problemelor, relatiile cu angajatii si chiar cu investitorii reprezinta, toate, din punct de vedere al calitatilor necesare pentru realizarea lor, activitati cu radacini adanci in istorie.
De-a lungul istoriei se dezvolta si principalele functii ale relatiilor publice, respectiv publicitatea facuta actorilor si spectacolelor de divertisment, publicitatea in general si consilierea.

Totodata, se dezvolta si se perfectioneaza metodele folosite in indeplinirea acestor functii. Publicitatea de divertisment reprezinta o extindere, o prelungire a activitatii care, in civilizatiile antice, promovau evenimente sportive, cum ar fi jocurile olimpice, si construiau o aura mitologica imparatilor si eroilor. Publicitatea reprezinta una din cele mai vechi forme de relatii publice. Ea a fost utilizata, sub diferite forme, inca din antichitate. Inscriptii de genul "Votati pentru Cicero. Este un om bun", au fost gasite de arheologi printre ruinele civilizatiilor antice.

Insusi Iulius Cezar a ordonat, in anul 59 i.e.n, lipirea unui afis de informare, denumit Acta Diurna in afara Forumului, cu scopul de a informa cetatenii despre activitatile legislatorilor romani.
In secolul al XIX-lea, in viata politica americana, publicitatea capata un rol tot mai important. Un eveniment marcant s-a desfasurat in 1892, cand industriasii si comerciantii unui mare oras american au inchiriat un vas si l-au trimis in Spania, cu ocazia aniversarii descoperirii Americii de catre Cristofor Coloumb. Un esantion de diverse produse fabricate in acel oras american a fost imbarcat la bordul vasului, in vederea organizarii de expozitii comerciale.

Facand abstractie de consideratiile comerciale care au determinat initierea acestei actiuni, forma evenimentului, contactele realizate cu aceasta ocazie, se inscriu in domeniul relatiilor publice.
Conform aprecierilor lui Philipe A. Boiry, "relatiile publice nu au fost create de o simpla moda sau dintr-o admiratie exagerata, ele raspunzand unei nevoi sociale si economice, exigentele unei lumi noi care se crea intr-o perpetua accelerare si care, generand situatii noi, trebuia sa gaseasca raspunsuri. Acesta a fost, in Statele Unite, rolul relatiilor publice". [1]
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.