Sechestrul naval

Trimis la data: 2012-09-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: serjulica2000 Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sechestrul asigurator a reprezentat intotdeauna un mijloc de presiune psihologica pentru debitorul rau platnic si de protectie pentru creditorul urmaritor.
Desi prezinta un interes practic deosebit, atat in materie civila, cat si comerciala si maritima, evolutia istorica a institutiei ne arata insa, insuficienta cercetarilor teoretice, aportul doctrinei reducandu-se la "explicatia textelor si la unele directive si sugestii cu privire la aplicarea lor" .

Infiintarea sechestrului asigurator, potrivit art.549 al.l Cod procedura civila, poate fi ceruta de creditorul a carui creanta este constanta prin act scris si este ajunsa la termen deodata cu chemarea in judecata pentru plata creantei sale.Prin act scris se intelege numai actul constatator al creantei, din textul caruia sa rezulte, fara interventia unor alte imprejurari straine, elementele raportului juridic incheiat intre parti, in special existenta datoriei si obligatia debitorului de a plati o suma de bani.

Potrivit art.595 Cod procedura civila, creditorul poate fi obligat de instanta si la depunerea unei cautiuni. Astfel, in lipsa de act scris, creditorul poate solicita luarea sechestrului, dar este obligat sa depuna o cautiune de 1/3 din valoarea reclamanta.
Sechestrul aplicat fara indeplinirea acestei cerinte legale este considerat nul. Inalta Curte de Casatie a stabilit ca depunerea sau completarea cautiunii in apel, nu poate fi admisa "caci daca s-ar admite aceasta solutie, s-ar ajunge la eludarea dispozitiunii legale" .
In acelasi sens, Curtea de Casatie intr-o alta hotarare, a decis ca lipsa de cautiune nu atrage nulitatea sechestrului.

Creditorul poate solicita luarea masurii si daca creanta nu a ajuns la scadenta, dar numai atunci cand debitorul a micsorat prin fapta sa asigurarile promise, ori cand e pericol ca debitorul sa fuga sau sa-si ascunda ori sa-si risipeasca averea, si numai cu depunerea unei cautiuni ce va fi fixata de catre instanta, (art. 594 al.2 si art. 597 ).O alta chestiune dezbatuta in doctrina a fost aceea daca impotriva incheierii de sechestru, partea interesata poate formula si contestatie la executare,

avand in vedere ca aceasta forma procedurala are ca destinatie anularea formelor de executare si nu a celor de asigurare.
Natura contestatiei si principiile care o guverneaza "nu se opun ca cel ce face o contestatie la un sechestru asigurator, sa invoce motive de nulitate sau de ineficacitate ale jurnalului de sechestru, macar ca aceste motive pot fi puse in valoare si pe calea apelului, caci in materia aceasta, apelul si contestatia sunt cai alternative" .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.