Secolul XX - intre democratie si totalitarism Comunismul - un fenomen istoric

Trimis la data: 2013-06-16
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 0
Autor: oana1122
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca de timpuriu s-a cautat gasirea unui mod de guvernare ideal si o constitutie potrivita si aplicabila mai multor cetati (state). Socrate, Platon, Aristotel, Machiavelli, Jean Bodin sunt doar cativa dintre cei care au teoretizat sau care au imcercat sa teoretizeze cum ar trebui sa arate forma ideala de conducere, ei luand in considerare deosebia conducatorul : modul cum dobandeste acesta puterea, cum o foloseste si cum o mentine.
In timp, fundamentul realizat de numerosi filosofi, teoreticieni, oameni politici a necesitat numeroase adapaari. Unii considerau ca puterea conducatorilor trebuie limitata, altii considerau insusi conducatorul ca fiind puterea suprema din stat, astfel se ajunge ca trasatura esentiala a secolului XX sa fie confruntarea dintre democratie si totalitarism.

Democratia este acel sistem poltic bazat pe separatia puterilor in stat, drepturi si libertati cetatenesti si pluralism politic. In cadrul acesteia trebuie date ca exemple Franta, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. State care au demonstrat de-a lungul timpului evolutii, pe toate planurile, nemaipomenite. Influenta lor la nivel mondial s-a resimtit profund, chiar si astazi vorbim de aceste state ca fiind dezvoltate, aflate intr-o pozitie inalta din punct de vedere economic, structural-functional si sa nu uitam de nivelul inalt al civilizatiei acestora.

Totalitarismul este forma de dictatura care detine controlul total al societatii si ca urmare in cadrul acesteia exista un singur partid politic.. In secolul XX au existat tipuri diferite de totalitarism : cel se stanga reprezentat de comunism, si cel de dreapta reprezentat de fascism si nazism. Una dintre ideologiile extremiste, care odata aplicata, a dus la instituirea regimurilor totalitare este fascismul. El a aparut dupa Primul Razboi Mondial, in Italia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Spania, Portugalia.

Fascismul era o ideologie de extrema dreapta, anticomunista, bazata pe ideea liderului carismatic, si care propunea ca forma de organizare economica : corporatismul. A aparut datorita nemultumirilor si infrangerilor ivite de-a lungul Primului Razboi Mondial ( exemplu : folosirea violentei, organizatiilor paramilitare ). In unele tari, cum ar fi Italia ( 1922 ), el reuseste sa se instaureze inca din primul razboi mondial, iar in tari precum Ungaria, aparitia lui simte o usoara intarziere si se instaureaza in timpul celui de-al doilea razboi mondial cu ajutorul Germaniei naziste.

Regimul fascist, aparut in Italia in anul 1922, in urma A© marsului asupra Romei A>> , are printre trasaturile sale : lipsa pluralismului poltic, incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, inlaturarea opozantilor ( de obicei a comunistilor) , propaganda de stat, indoctrinarea prin miscarile de masa, cultul personalitatii ( Benitto Mussolini juca un rol preponderent in stat, denumit A© ill duce A>> ).

In aceeasi sfera a ideologiei de extrema dreapta se inscrie si nazismul. El ajunge la puetre in 1933, cand Adolf Hitler devine cancelar. Regimul nazist se aseamana, din punct de vedere al trasaturilor, cu regimul fascist, dar la care se adauga antisemitismul si rasismul ( acesta pleaca de la ideea superioritatii rasei ariene).

Adolf Hitler a teoretizat acest regim in lucrarea sa numita A© Mein Kampf A>> , regim care se baza pe teroare instaurata in randul populatiei de Politia Politica ( GESTAPO) si de trupele speciale SS si SA. Partidul unic este NSDAP, iar Adolf Hitler va primi titlul de fuhrer. Antisemitismul si rasismul au devenit politca de stat, poltica care va duce mai tarziu la ideea unei solutii finale : exterminarea evreilor. In cel de-al doilea Razboi Mondial, aceasta actiune s-a numit A© Holocaustul evreilor A>> in care circa...... de evrei din Germanie, dar si din statele vecine au fost ucisi cu sange rece.

La cealata extrema , cea stanga se afla comunismul. Un fenomen deosebit, aparut in 1917 in Rusia , urmand ca dupa al doilea razboi mondial, acest regim sa impanzeasca tarile din centrul si sud-vestul Europei, practic sa fie impus de URSS tuturor statelor aflate sub influenta sa. Printre aceste state se numara : Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehoslavacia, Albania, RDG, Iugoslavia. Asemeni fascismului si nazismului, acest regim este si el adversarul pluralismului politic, al respectarii drepturilor si libertatilor cetatenesti si se declara a fi adeptului unui singur partid politic , a liderului suprem ( in Rusia, Stalin ; in Romania, Nicolae Ceausescu), precum si a institutiilor de manipulare si control a societatii : KGB ( URSS), Securitatea ( Romania ), propaganda de stat, organizatii de masa, etc.

Romania este una dintre tarile care s-a confruntat cu acest regim intr-un timp indelungat. Timp de 50 de ani, tara noastra a fost supusa comunismului, inca de cand a intrat in cel de-al doilea razboi mondial (1939) si pana la caderea acestui regim ( 1989). Este esential, pentru noi ca romani, sa intelegem acest regim, ale caror consecinte se resimt profund si astazi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.