Securitatea in internet si elemente de etica

Trimis la data: 2007-05-01 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 609kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În perioada anilor’60, Departamentul de Apărare a Statelor Unite avea nevoie de o reţea de comunicare în cazul unui atac nuclear. RAND o corporaţie militară a propus centralizarea comunicaţiilor într-o reţea. Această reţea conţinea noduri capabile să transmită şi să primească mesaje. Fiecare nod îşi avea propria adresă astfel încât mesajul putea transmite un anumit nod.

Departamentul apărării pentru proiecte avansate (The Defense Department's Advanced Research Projects Agency ) cunoscut sub numele de ARPA sau DARPA a decis să extindă această reţea. În anul 1969 primul "Interface Message Processor", predecesorul router-ului de azi a fost instalat la UCLA (University of California in Los Angeles) încât ARPANET-ul a început să se extindă. ARPANETUL include câteva servicii care sunt foarte importante în Internetul de azi, cum ar fi FTP-ul (File Transfer Protocol), remote login (TELNET) şi E-mail (electronic mail). În timp ce ARPANET-ul începe să crească, companii ca Xerox dezvoltă tehnologia reţelelor locale (LAN).

Reţeaua cu cel mai mult impact a fost Ethernet-ul, reţea ce permitea conectarea mai multor calculatoare impreună. Prima versiune avea teoretic o rată de transfer de 3 Mbps şi mai târziu 10 Mbps. Cercetatorii de la ARPANET au început să creadă că ar fi folositor să conecteze LAN-urile la ARPANET. Pentru a putea realiza acest lucru a fost dezvoltat un protocol pentru a putea conecta tipuri diferite de echipamente, TCP-ul (Transmission Control Protocol) şi Internet Protocol (IP). În 1983 creşterea Internetului a fost impulsionată de apariţia versiunii 4.2 BSD UNIX care conţinea si protocolul TCP/IP.

Internetul este o comunitate globală de reţele de calculatoare cu resurse informatice imense şi o gamă largă de servicii. În Internet sunt interconectate sute de mii de reţele, circa 130 mil. staţii de pe toate continentele. De serviciile acestuia se folosesc circa 400 mil.utilizatori.

Resursele Internet sunt constituite din:

servere-calculatoare-gazdă la care se stochează informaţii şi care prestează diverse informatice;
sute de mil. de fişiere baze de date în cadrul serverelor cu informaţii din cele mai diverse domenii;
• Sub-sistemul de comunicaţii, ce asigură intercomunicarea şi transferul de date intre staţii.
• Accesul la resursele Internet se efectuează de la terminale sau calculatoare, conectate în reţea.Gama de servicii Internet se dezvoltă continuu, perfecţionându-se cele existente şi fiind împlementate altele noi.

La ele se referă:

• Teleconectarea, accesul la baze de date şi execuţia de programe la alte calculatoare;
• Teletransferul de fişiere dintre calculatare;
• Poşta electronică;
• Teleconversaţia în timp real, inclusiv teleconferinţa electronică;
• Difuzarea de ştiri;
• Insrumentare şi sisteme de căutare a informaţiilor.

Bogăţia informaţiilor, gama largă şi calitatea înaltă a serviciilor, simplitatea utilizării au atras atenţia savanţilor, profesorilor şi studenţilor, o poeticenilor, fabrcanţilor şi furnizorilor de produse şi servicii a oamenilor de cultură.Internet a devenit un mediu puternic de instruire, cercetare şi activitattea de afaceri.

CAPITOULUL I
1.1.Internetul

Internetul, în cea mai simplă definiţie a sa, este o faimoasă reţea la scară mondială, alcătuită din milioane de calculatoare interconectate prin intermendiul unor standarde şi protocoale comune. Aceste protocoale şi standarde comune perimit utilizatorilor de pe tot globul să realizeze schimburi de informaţii, mesaje si programe, toate prin intermediul calculatorelor personale.

Conceptual vorbind, internetul este “o reţea a reţelelor”. Aceasta include un mare număr de reţele locale (LAN) aflate in cadrul unor instituţii comerciale, academice sau guvernamentale. O LAN este un grup de calculatoare fie interconectate unele cu altele, fie conectatae la un calculator central (server) fiecare calculator fiind amplasat în imediata vecinătate a celorlante calculatoare din reţea. Exemple de LAN sunt implementate în majoritatea firmelor de pe glob. În cadrul unei LAN, fiecare utilizator conectat la reţea dispune de un calculator de birou sau de un laptop.

Fiecare calculator din reţea are o placă de reţea care în funcţie de timeconfiguraţia calculatorului poate fi o componentă internă a sistemului sau este conectată la aceasta printr-un port de date de un anumit tip. Prin intermediul cablurilor sau a altor componente electronice, fiecare placă de reţea se conectează la un “server de reţea” care gestionează datele şi programele.

Pentru a întelege cum funcţionează Internetul, trebuie să inţelegeţi că Internetul nu este o entitate omogenă. Într-adevăr este un mare miracol că totuşi funcţionează. Internetul are o structură, astfel încât dacă vrei să trimiţi un E-mail la calculatorul vecinului mesajul trebuie să strabată sute de mile. Mai mult chiar, maşinile care sunt conectate nu au fost construite să comunice direct între ele. Şi totuşi Internetul funcţionează.

Internetul este un fel de bazã de date giganticã, rãspânditã la nivelul întregii lumi, în care poţi gãsi informaţii şi servicii de toate tipurile, accesabile de la orice calculator conectat la reţea. De acasã sau de la serviciu, de la liceu sau de la facultate, pornind un calculator şi formând doar un numãr local de telefon ne putem conecta la cel mai mare sistem informatic din lume.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.