Securitatea internationala in contextul globalizarii

Trimis la data: 2013-02-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 1
Autor: stoe
Dimensiune: 92kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Securitatea internationala nu reprezinta un concept nou, insa dupa atentatele teroriste din Statele Unite ale Americii, din 11 septembrie 2001, acest subiect a devenit unul din cele mai importante pe agenda de dezbateri ale mass media.Pentru a ne face o imagine mai clara a acestui subiect, este necesar sa explicam mai intai principalele elemente si un scurt istoric al terminologiei.
Conform lui Gl.mr.prof.univ.dr. Nicolae Uscoi, securitatea nationala ca si concept, trebuie abordata din doua perspective, si anume cea idealista si cea realista.Practic aceasta clasificare imparte persoanele interesate de securitatea nationala si internationala in pesimisti (realistii) si optimisti (idealisti).In lucrarea sa "Securitatea internationala in epoca "post razboi rece" , autorul considera ca "idealisti" au format o pondere majoritara dupa primul razboi mondial, datorita aparitie Ligii Natiunilor.

Insa acest raport s-a modificat in timpul Razboiului Rece, cand tot mai multi indivizi au trecut de partea realistilor, tratand cu pesimis problematica securitatii internationale.Insa odata cu distrugerea blocului sovietic, si cu intensificarea relatiilor internationale intre statele occidentale si cele apartinand estului europei, speranta intr-un viitor in care conflictele internationale sa fie de domeniul trecutului a devenit , potrivit unora, realitate.

Spre exemplu, este destul de dificil sa consideram ca fiind probabil, un conflict armat intre Romania su Rusia.Bineinteles ca adepti ai realismului "post-razboi rece" mai exista, si cred cu putere in continuare ca desi aparent relatiile de cooperare s-au intensificat tensiunile inca exista , chiar si dupa 20 de ani.Pentru a intelege mai bine terminologia , este imperios necesar sa definim termenii : securitate, securitate individuala, securitate nationala si securitate internationala.

Securitatea
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, definitia acestui termen este urmatoarea:"Faptul de a fi la adapost de orice pericol; sentiment de incredere si de liniste pe care il da cuiva absenta oricarui pericol".Referitor la acesta definitie, putem observa ca reprezinta practic una din necesitatile primare ale omului, in conformitate cu "Piramida Necesitatilor" propusa de Maslow.De aceea , toate structurile organizatorice de populatie, au depus eforturi de a obtine acest beneficiu, incepan de la vechile triburi, si pana la statele ultramoderene ale secolului XXI.

Securitatea individuala.
Acest termen este strans legat de definitia securitatii.Dupa cum aminteam mai sus, securitatea reprezentand una din cele mai importante necesitati umane, se refera in primul rand la securitatea individului, si la modul in care acesta si-o protejeaza.

Securitate nationala.Securitatea nationala , ca inteles a creat reale "conflicte" idelogice, fiind perceputa diferit de indivizi diferiti.In continuare am sa expun cateva definiti, care sunt considerate ca fiind cele mai complete si mai utile din literatura de specialitate:

"O natiune are asigurata securitatea in masura in care nu este in pericol de a trebui sa-si sacrifice valorile fundamentale daca doreste sa evite viitorul si are capacitatea, daca este provocata, sa si le conserve prin obtinerea victoriei intr-un asemenea razboi" (Walter Lippmann). "Securitatea, intr-un sens obiectiv, masoara absenta amenintarilor la adresa unor valori dobandite si in sens subiectiv, absenta temerilor ca aceste valori vor fi supuse unor atacuri" (Arnold Wolfers).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.