Semantica politico-diplomatica

Trimis la data: 2015-04-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_V
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Diversificarea formelor de studiu si percepere a realitatii sociale reprezinta o caracteristica a lumii contemporane.
In ultimul sec. tot mai multi specialisti au studiat natura, forma, continutul realitatii sociale, promavand o percepere a ei din perspectiva constructiei sale.
Pornind de la distinctia dintre stiintele sociale si cele naturale , cea a obiectului de studiu rezulta cu dezvoltarea teorii referitoare la modul de studiere a respectivei realitati.
Daca in lumea naturala cercetarea studiului unui determinant fizic , material, se face pe calea experimentului , in lumea sociala e diferit pentru ca ea nu poate fi reprodusa sau experimentata in loborator.
O astfel de intelegere a lumii , derivata din teoria constitutiva are in vedere identificarea normelor sociale, a criteriilor culturale ce stau la baza fundamentelor sale.

Pentru a le putea determina trebuie sa avem in atentie o functionare fundamenala a acestei constructii exprimata prin cuvantul discurs ,incorporarea continutului si formelor in care realitatea e transcrisa . Trecutul si prezentul devin posibil de inteles nu doar prin intermediul materiei ci si prin intermediul felului in care exista un acord cu normele sociale si valorile culturale , realitatea trecutului si prezentului sunt construite pe cale discursiva.

Discursul are o forma materiala , un limbaj exprimat prin fraze , propozitii si cuvinte.
Aparent acestea au relevanta la nivelul analizei , limbajului, sintaxei , morfoligiei .Daca tinem seama de natura constructiva a lucrurilor , trebuie sa acceptam faptul ca propozitile , frazele, cuvintele, discursul, sunt martorii unei realitatii social construite , trebuie analizate dintr-o perspectiva mai ampla decat cea lingvistica
Forma semantica tine de lingvism si de sensul istoriei.

1883- M. Breal, a folosit pt prima data cuvantul semantica
Rene Descartes -omul =animal lingvistic
Aristotel = animal politic, din acestea rezulta relatia intre lingvistica si politica
Pentru ca nu se poate realiza politica in afara unei constructii sociale bazata pe discurs
Studiul discursului a fost considerat intotdeauna indispensabil pentru orice politician ; studiul retoricii o fost obligat pt. toti cetatenii cu atributii legale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.