Semnificatia Marii Uniri pentru generatiile urmatoare

Trimis la data: 2009-05-17 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2053
Autor: Viktoria Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Marea Unire a fost şi ramine pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti.Ea este inceputul unei noi vieţi şi a unui nou univers de cunoaştere. Premisele Marii Uniri au fost primele pietre in construirea marei şi puternicei zidiri.

Primul pas a fost Unirea Principatelor Române din 1859,care a insuflat noi legi şi noi cereri,ca:respectarea drepturilor principatelor,prinţ străin cu moştenirea tronului şi neutralitatea pamîntului. La 9/21 mai 1877 este adoptată moţiunea prin care România îşi proclamă independenţa absolută.Acesta constituie pasul urmator.

Mişcarea de eliberare naţională şi trezirea conştiinţei naţionale sunt paşii decisive in constituirea unei noi şi mari naţiuni. Primul razboi mondial (1914-1918) a servit şi el drept o premisă pentru efectuarea Marii Uniri.Premisele M.U. au fost primul şi cel mai important pas spre unire.

Constituirea României Mari a avut loc in citeva etape.

Prima etapă este cea basareabeană.In aprilie 1917 este constituit P.N.M. care a avut un pas decisiv in istoria poporului.A fost dobîndită autonomia basarabiei,au fost asigurate drepturi democreatice,limba naţională devine româna. In octombrie 1917 a fost convocat Congresul Militar Moldovenesc.Ceva mai tîrziu a fost convocat Sfatul Ţării in frunte cu Ion Inculet. Proclamarea RDM în componenţa RFDR a avut loc la data de 2 decembrie 1917,iar la 24 ianuarie 1918 RDM este proclamată republică independentă.

La 13 ianuarie 1918 România rupe relatiile cu Rusia şi la 27 martie 1918 are loc Marea Unire condiţionată a Basarabiei cu România de către Sfatul Ţării.

Cea dea doua etapă a M.A. este etapa bucovineană. In octombrie 1917 in Bucovina este constituit Consiliul National Român,in frunte cu Iancu Flondor.La 3 noiembrie 1918,la Cernăuţi ,a fost convocată Adunarea Naţională a ucrainenilor care a decis împarţirea Bucovinei între români şi ucraineni. La 28 noiembrie 1917 a fost convocat Congresul General al Bucovinei care a adoptat moţiunea de “Unire necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare pînă la Ceremuş,Colacin şi Nistru cu Regatul României.” Astfel a fost săvîrşită Marea Unire a Bucovinei cu România.

Ultima etapă,etapa ardeleană a fost încheiere în constituirea României Mari şi începutul noi vieţi pentru ardeleni.La 3 octombrie 1918, împăratul Carol I adresează un manifest întitulat “Către popoarele mele credincioase”, in care anunţă intenţia de federalizare a imperiului şi crearea a 6 state independente: austriac,ungar,ceh,iugoslav,polonez şi ucrainean.

La 18 octombrie 1918 Alexandru Vaida-Voevod a dat citire “Declaraţiei de autodeterminare”. La 30 octombrie 1918 a fost adoptat Consiliul Naţional Român Central. La 1 decembrie 1918 a fost constituită Marea Adunare la Alba-Iulea, unde a fost votată hotărîrea de unire,cea mai importantă hotărîre din istoria rpmânilor transilvăneni. La 11 decembrie 1918 regele Ferdinand I a semnat decretul prin care a consacrat unirea românilor din Ardeal cu România. Măreţia Marii Uniri stă in faptul că desăvirşirea unităţii naţionale nu este opera unui singur om, ci a unei intregi naţiuni.

Marea Unire a fost cel mai important pas din istoria României.A fost un nou început şi o mare schimbare în viaţa economică,politică şi socială a ţării.Poporull a devenit mult mai deschis,mai apropiat şi cointeresat de problemele sociale şi culturale. Modernizarea a facut un mare pas înainte,iar intelectualitate a crescut considerabil. Marea Unire a servit drept o lecţie pentru generaţiile următoare,un îndemn şi-un sfat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.