Semnificatia apei la Eminescu

Trimis la data: 2008-02-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 1908
Autor: Alexandru Mintea
Dimensiune: 10kb
Voturi: 244
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Apa ca element al memorfozei. De aceasta caracteristica a apei este legat mitul lui Narcis, erou al mitologiei grecesti. El a ramas indragostit de chipul sau privindu-l in unda unui lac si vrand sa se apropie de el, a cazut in apa si s-a inecat. Trupul sau s-a metamorfozat sub proprietatea magica a apei, intr-o narcisa.Apa purifica si e purificatoare, are o valoare morala: ea devine substanta insasi a puritatii, cateva picaturi de apa fiind suficiente spre a purifica o lume (de aici si simbolistica botezului).
Apa la Eminescu e materia extinctiei integrand fiinta in circuitul universal al elementelor.
Apa e un element nelipsit din poeziile erotice; este elemental vital primordial care trebuie sa insoteasca iubirea, moment premergator nasterii. Ipostazele apei: izvorul inseamna curgere neintrerupta, inseamna origine, primordialitate si aproape ca nu lipseste din scenariile erotice.Semnificatia simbolurilor acvatice (ale apei, in general) pe langa cele 3 dominante-originea vietii, mijloc de purificare, centru de regenerescenta capata conotatii noi-simbol al timpului, rituand chemarea erosului: “Apele plang clar izvorand din fantane”, fie dorinta ancestrala de reinscriere in procesul revenirii cosmice (“Mormantul sa ni-l scape la margine de rau/ Mereu va plange apa, noi vom dormi mereu”).

Apa primordiala, simbol al genezei o intalnim in poemul “Luceafarul”: marea este cea care simbolizeaza geneza. Luceafarul se arunca din cer in mare spre a se naste ca tanar zeu al apelor, prezentandu-se prima oara fetei de imparat:

“Si apa unde-a fost cazut
In cercuri se roteste,
Si din adanc necunoscut
Un mandru tanar creste.”

Apa ca simbol al genezei o intalnim si la “Fat-Frumos din lacrima”. Nascut prin minunea lui Dumnezeu, din lacrima Maicii Domnului, Fat-Frumos va cunoaste de fapt, doua nasteri divine: prima a venirii pe lume din lacrima Fecioarei, iar a doua din porunca lui Dumnezeu, care preface izvorul din nou in fiinta umana la rugamintea Sfantului Petru.
In lirica eminesciana, apa personifica, preia zbuciumul sufletului poetului, emotia determinate de asteptarea finite iubite, vibrand la unison cu aceasta. In poezia “Lacul”:

“Lacul codrilor albastru
Nuferi galbeni il incarca;
Tresarind in cercuri albe
El cutremura o barca.”

Lacul cu trestiile sale pare sa fie complet dependent de trairile poetului indragostit. Atat timp cat acesta isi asteapta iubita, visand la scenele care se vor desfasura, lacul se constituie intr-o imagine dinamica. Tensiunea si emotia asteptarii dispar cand eroul isi da seama ca iubita nu va veni. In acest moment, imaginea lacului devina statica. Daca in prima strofa a poeziei, lacul parea sa fie agent, in final, prin schimbarea regimului verbelor, el devine un element pasiv:

“Dar nu vine…Singuratic
In zadar suspin si sufar
Langa lacul albastru
Incarcat cu flori de nufar.”


In “Calin (file din poveste)” tabloul naturii evocat in ultima parte a poemului se organizeaza in jurul imaginii izvoarelor (a apei, in general): imaginea cuibului alunga raceala specifica apei, adduce o nota de caldura si intimidate, sugerand nasterea; epitetul “rotind” subliniaza permanenta iubirii si implicit a nasterii: natura sta sub semnul unei fecunditati perpetue.
Marea, o alta ipostaza a apei, capata in tulburatoarea poezie: “In fereastra despre mare”, rolul oglinzii: privind in apele marii, pescarul vede chipul fetei de crai, se indragosteste de ea si simte atractia adancului, unica posibilitate de implinire a iubirii si mortii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.