Semnificatia cuvantului Oratie - Urare in versuri pe care colacarii o adreseaza mirilor la nunta

Trimis la data: 2013-01-17
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 0
Autor: carlakorpos
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acelasi grad de complexitate la nivelul construirii sensului ultim ni-l ofera si Cocolosenia cunoscuta si sub numele de Oratia Mare.
Oratia de cocalarie ,afirma Ion Seuleanu ,reface in planul artei intraga atmosfera a secventei pe care o insoteste , fiind echivalentul ei estetic.Ea merge foarte aproape de desfasurarea etnografica,de succesiunea reala a faptelor reducandu-se in anumite parti numai la rolul de comentar al numitei secvente din structura ceremonialului.
Autorul recunoaste insa ca Nucleele motivice ale Oratiei au capacitatea de a Reflecta si Proiecta "lumini noi asupra celor pe care le implica planul real".Realul fiind transferat inca de la inceput:
''La nimeni sama n-avem sa dam/Fiindca noi suntem oameni mari''.Imbinandu-se utilul cu imaginarul ,nefiind vizat irealul sau straniul, ci idealul.Observam ca toate aceste gesturi cu valoare magica inclusiv transferarea cautarii miresei intr-o vanatoare rituala,pare a avea valoarea simbolica a gardului ce inconjoara casa traditionala.

Metafora luptei este dublata de cea a drumului lung care oricat de lung ar fi fost trebuia parcurs tot,''Si a manat tara in sus,/ Inspre apus,/Pana la vale ./Inspre miazazi./Si-au umblat ,au cautat ''ratacirea fiintei inainte de a se stabili in Centru fiind din nou obligatorie dupa cum s-a vazut si in Cantecul Zorilor .Departele , definit prin cautarea in toate zarile, nu presupune iesirea totala din timp si spatiu pentru ca el in final va fi anulat in aproape, fiind o ratacire in cerc care are rolul de conferi o forta creatoare pentru noul inceput.

Avem indicatiile directiei,dar si indicatii ale limitelor: ''Inspre apus/Pana la Cetatea cea mare
/Inspre miazazi/Pana la aste Curti''
Aceasta actiune presupunea o cautare spirituala a Sinelui,reprezentata la nivelul Oratiei prin probe de recunoastere a urmelor si semnelor care conduc alaiul mirelui catre curtile miresei.
Femeia este foarte importanta in mentalitatea traditionala , ea fiind puratoare de viata.Caprioara semnificand starea de feciorie, iar craiasa, simbolul intelepciunii sale

Cele doua simboluri ar putea fi inlocuite cu un al treilea acesta fiind floarea, ea fiind un simbol al armoniei si al evolutiei catre samanta si fruct.''O floricica frumoasa si dragastoasa,//dar care //nu-nfloreste ,nu rodeste,/Nici pamantul nu-i prieste
acesta fiind simbolul tineretii si puritatii , dar floarea care va inflori va si inrodi.

Oratia nu are doar rolul de a transpune obiceiul in planul alegoriei si al metaforei ci ca orice poezie de ritual si ceremonia ne descopera sensurile ascunse ale riturilor si ritualurilor.Ca si in poezia Zorilor in construirea sensului se opereaza simboluri mitice.In majoritatea zonelor folclorice care mai pastreaza Oratia accentul s-a deplasat de pe Cautare pe cererea miresei.Nunta nu este doar o treapta a unei treceri ,ci, ca si nasterea si moartea ea a aparut omului traditional ca o foma de intemeiere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.