Semnificatia visului - Sarmanul Dionis

Trimis la data: 2004-11-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 2943
Autor: Andrei pirvu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 137
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Albert Beguin, in studiul sau Sufletul romantic si visul, afirma ca in vis, si inca din acea stare de delir care precede somnul, sufletul pare sa vorbeasca un cu totul alt limbaj decat in mod obisnuit. Anumite obiecte din natura, anumite proprietati ale lucrurilor desemneaza pe neasteptate persoane si invers, cutare calitate sau actiuni ni se infatiseaza sub forma unor persoane. Acest limbaj este mai potrivit cu sufletul omului decat cel al veghei. El e .
Unul dintre principalele motive romantice, daca nu cel mai important si cel mai mult dezvoltat in textul eminescian “Sarmanul Dionis” este motivul visului si al somnului. Structura omului romantic este una marcata de nevoia de imaginatie, de evadare din cotidian. Omul romantic are nevoie de universuri compensatorii, si unul dintre acestea este visul.

La Eminescu apar trei mari ipostaze ale visului. Visul ca reverie presupune o evadare din cotidian, ca o recreare a realului in functie de obsesiile eului. Este, in esenta, o visare dirijata, cu ochii deschisi. Aceasta ipostaza se intalneste si in Luceafarul.

Visul ca eveniment oniric se regaseste in Geniu pustiu, dar si in Lucefarul. Este foarte bine pus in evidenta si foarte accentuat in proza lui Eminescu. De asemenea, ar putea fi mentionat un tip de vis ca instrument, ca o cale de acces in lumi necunoscute, inaccesibile, alimentand nevoia de cunoastere a eului romantic si credinta lui ca exista o realitate insolita, dincolo de cea cunoscuta, dincolo de cea la care are acces omul.

In secventa introductiva din “Sarmanul Dionis” se accentueaza pe un flux al gandirii libere, al reveriei, care se constituie intr-o prima ipostaza a visului. Obiectul gandirii este reprezentat de conceptele despre timp si spatiu si cristalizarea unui teorii, conform careia acestea nu exista, ca ele sunt create de om, de gandirea si imaginatia acestuia: “In fapta lumea-i visul sufletului nostru. Nu exista nici timp, nici spatiu- ele sunt numai in sufletul nostru”. In aceeasi ipostaza, visul ca reverie defineste natura eroului, asa cum este ea mentionata in text: “Visatorul Dionis”.

Visul, ca eveniment oniric, ca eveniment de cunoastere este evidentiat prin trecerea eroului de la ipostaza de Dionis la cea de Dan. Visul apare in urma lecturii unei carti de magie, de astrologie. Lumile in care vrea sa calatoreasca Dionis sunt “lumi care se formeaza aievea asa cum le doresti”. Citind cartea si ascultand cantecul suav al clavirului, “el isi inchise ochii ca sa viseze in libertate”. Acest moment are o semnificatie cruciala. Acum se manifesta refuzul personajului fata de lumea reala si refugierea acestuia in imaginar, in vis, un vis lucid al mintii si al sufletului.

Se accentueaza jocul dintre realitate si vis, pentru ca realitatea este folosita de Dionis ca un pretext de a fugi in lumile proiectate, visate. Un bun exemplu, in acest sens, este episodul cu Maria. Acelasi Beguin spunea ca “tocmai aceasta veghe in vis impiedica adevaratul vis interior, profunda reintoarcere a sufletului in plenitudinea existentei sale launtrice”.

In text apar doua lumi, aflate, aparent, in antiteza. Lumea din afara, lumea exterioara nu este decat un pretext pentru cea launtrica, evidentiata prin vis. “In timp ce scade consistenta materiala a aspectelor vazute, creste expresia starilor de intensitate si adancime morala”, spunea Tudor Vianu in “Arta prozatorilor romani”. La legatura, liantul dintre episoade, se sugereaza ca aventurile eroului sunt de tip oniric. Dionis cade in somn, continuat, in finalul textului printr-un lesin, lucru care accentueaza ambiguitatea nuvelei.

Insa, pe de alta parte, Dan se trezeste din somn afirmand ca ipostaza de Dionis este una onirica: “Ciudat! Calugarul Dan se visase mirean, cu numele de Dionis... pare ca se facuse in alte vremi, intre alti oameni”. Astfel, concluzionand cele doua ipostaze, se poate afirma ca Dionis este visul lui Dan, iar Dan este visul lui Dionis. Deci, lumile reale sunt visul cuiva, amandoi regasindu-se in visul arhetipului, marcat in text prin Zoroastru.

Aceste tranzitii intre lumea realului si cea a visului sunt posibile prin cartea de astrologie a lui Zoroastru. Semnificatia acestei stiinte este mentionata si de Albert Beguin: “Astrologia este analogia esentiala care exista intre natura si om si care ne ingaduie sa admitem, fara sa ne miram, ca fiecare destin este legat de mersul astrelor si al constelatiilor.” Magia este marcata prin cifra 7 si prin culoarea rosie a literelor, a liniilor, care semnifica o demonie a cunoasterii. G. Calinescu subliniaza calitatea faustiana a nuvelei “fiindca eroul recurge la o operatie magica, intorcand filele atrologiei din sapte in sapte pagini (simbol numeric al facerii), spre a sili divinitatea sa-i deschida portile Absolutului”.

Trecerea evidenta in planul visului se face prin chemarea Mariei, care invita eroul intr-o lume imaginara. Transpunerea in ideal, in paradis, evadarea din timpul inflexibil in cel care se dilata, pentru ca un secul terestru reprezenta o zi cosmica, se realizeaza printr-un sarut in voluptatea unei lungi imbratisari. Consecutiv acestui moment, episodul lunar se constituie intr-un vis comun: “Visau amandoi acelasi vis”. Are loc intr-un spatiu edenic, iar momentul intrigant este cel in care zareste domea lui Dumnezeu si, mai ales, acea poarta inschisa, cu ochiul de foc intr-un triunghi, deasupra caruia statea scris un proverb in limba araba, indescifrabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.