Seniorita - pestele sanitar

Trimis la data: 2002-12-16 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 4532
Autor: Ichim Florin Dimensiune: 50kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unui cercetător americană, Konrad Limbo, îi datorăm descoperirea pe ţărmurile Californiei de Sud în primăvara anului 1949, a unei „instituţii” submarine de un extraordinar interes ştiinţific. Este vorba de serviciul de asistenţă sanitară pe care unele fiinţe marine le acordă semenilor lor ori de câte ori aceştia sunt atacaţi de paraziţi şi bacterii.
Referate similare: Pestii de apa dulce Pesti
Pestii

Până în prezent ştiinţa cunoaşte peste 25 de specii de peşti-sanitari, 6 specii de creveţi şi un crab, toţi specializaţi pentru acest gen de activitate. Peştii-sanitari seamănă unii cu alţii: au botişoarele alungite ca nişte pensete şi corpul decorat în culori foarte vii, pentru a putea fii detectaţi de la distanţă. Ei îşi oferă serviciile printr-un ritual de mişcări, cunoscut de toţi peşti în suferinţă. La rândul lor, şi pacienţii îşi semnalează mişcările: peştele Naso tapeinosoma pigmentează în albastru locul unde se află un parazit pentru a atrage atenţia curăţătorului.

Nu-i de mirare deci că au devenit nişte „persoane inviolabile”. Nici un animal de pradă din mări şi oceane nu-i atacă. Ceva mai mult. Unii uriaşi ai recifelor, renumiţi pentru voracitate şi lăcomia lor, cum ar fii bibanii-uriaşi, îşi deschid docile gura, iar peştişorii-sanitari, pătrunzând în această „peşteră” ucigătoare, ciugulesc, fără frică de a fi înghiţiţi crustaceii paraziţi de pe pereţii ei.

Chiar şi aricii de mare, atât de precauţi şi urâcioşi, îşi desfac ţepii, lăsând mărunţii peşti Siphonia versicolar să le cureţe crusta de oaspeţii nedoriţi şi de resturi detritice. Micuţul peşte argintiu numit de pescari seniorita este vestit prin neobosita sa „asistenţă medicală”.

Peştii-sanitari, deşi singuratici, nu-şi desfăşoară activitatea la întâmplare, ci doar în anumite locuri, cu vizibilitate bună în toate direcţiile, cum ar fi o ieşitură de stâncă, lângă vasele scufundate, la „liziera” pădurilor subacvatice de alge.

Multe locuri căutate de pescari îşi datorează faima şi prezenţa „agenţilor sanitari”, care atrag bancuri uriaşe de peşti. Pentru a verifica dacă aşa stau lucrurile, Konrad Limbo a efectuat o experienţă simplă: a capturat toţi peşti sanitari care pătrundeau în jurul unor recife. După câteva zile, cercetătorul a constatat două fenomene interesante. În primul rând, împuţinarea considerabilă a peştilor din respectivul perimetru.

N-au mai rămas decât câţiva din vechi localnici. În al doilea rând, „conservatorii” care nu au părăsit recifele pustii au început să sufere de diferite boli de piele. Solzii li s-au acoperit cu inflamaţii şi ulceraţii. Înotătoarele păreau zdrenţuite, excrescenţe albe, pufoase, le fluturau în jurul corpului. Analizele de laborator au scos în evidenţă că aceste răni erau anumite bacterii patogene şi au demonstrat serviciile inestimabile ale peştilor-sanitari, care pot fi foarte bine încadrate în acele uimitoare acţiuni de întrajutorare ce se petrec în „lumea tăcerii”.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.