Sensul inexprimabil al existentei si artei

Trimis la data: 2009-08-07 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Bogdna Florescu Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru un om care traieste o tragica ambivalenta, sfasiat intre faptul de a nu fi cu adevarat si dorinta de a fi cu adevarat, cautarea nu poate avea decat un singur sens esential. Acesta e tocmai de a afla sensul cautarii, respectiv al existentei sale, intrucat itinerariul urmat in cautarea sa e unul si acelasi cu drumul vietii sale. Sensul existentei - ceea ce face ca omul Kafka sa fie cel care este - e in acelasi timp si sensul artei sale - ceea ce ii da artistului Kafka ratiunea sa de a fi. Aceste sensuri ultime alcatuiesc tocmai sfera Inexprimabilului in care atat omul, cat si artistul Kafka vrea sa patrunda. Campul cautarilor si experientelor sale e propriul sau suflet.

Dar, "sufletul" nu e vazut de el doar intr o interioritate subiectiva, ci e proiectat dincolo de el, departe de el. "Departe, departe de tine se desfasoara istoria mondiala, istoria mondiala a sufletului". Kafka este si nu este un subiectivist. Ceea ce l intereseaza este, desigur, soarta sufletului sau, dar nu asa cum il traieste in sine, ci cum il proiecteaza in afara, in lume. De aceea, desi ii spune lui Janouch: "fiecare cuvant scris este un document personal", iar arta e intotdeauna, dupa el, "o afacere a intregii personalitati"10, totusi arta sa nu e o confesiune.

Numai in primele sale scrieri cedeaza el unei inclinatii spre marAZturisirea lirica. Mai tarziu, indeosebi dupa Das Urteil (Verdictul), cu toate ca fiecare povestire ii vine "din adancul sangelui si anxietatii"11, operele sale sunt totusi decantate de orice scorii personale, si distantarea evenimentului narat fata de eveninentele traite izbuteste intotdeauna sa dea operei o valoare general valabila, dincolo de valoarea personal documentara. De aceea, ascultand vocea lui Franz Kafka, auzim mai degraba vocea Poetului decat aceea a omului din Praga.

Reusita sa - extraordinara la un om al carui organism era invadat de metastazele unei obsesii centrale - este aceea de a se fi detasat suficient de mult de eul sau psihologic pentru a si crea un eu poetic, eul artistului creator.Absurdul constituie situatia matrice a acestui eu poetic, a PoetuAZlui in sens kafkian. Sa analizam mai de aproape aceasta situatie. Ca orice artist, Kafka nu a trait, fara indoiala, nici el, intr o sfera pura, transcendenta, a Artei. El stia prea bine, si o recunostea in convorAZbirile sale cu Janouch, ca Poetul simte cu o deosebita intensitate greul pamantului12.

Aceasta nu numai din pricina unei hipersenAZsibilitati care - dupa cum credeau, indeobste, romanticii - l ar caracAZteriza. Nici din pricina vreunei inversunari speciale a lumii impotriva Poetului. Nu e mai putin adevarat ca intre lume si poet exista o prapastie asupra careia unele parabole kafkiene arunca o cruda lumina. Artistul trapezului, campionului postului, ca si cantareata Jozefina, din naratiunile sale, sufera, caci sunt izolati prin insasi arta lor de restul lumii, de comunul muritorilor. Cantarea Poetului este pentru Kafka un strigat de durere; arta e o suferinta "prin care el (Poetul) se elibereaza pentru o noua suferinta"13.

Insasi situatia artistului, intre lume (indeosebi lumea semenilor sai) pe de o parte, si arta pe de alta parte, este nascatoare de suferinta. Functionar conAZstiincios dar lucrand fara tragere de inima, fiu supus comandamenAZtelor paterne dar siluindu se pe sine ca sa le asculte, drama lui Franz Kafka e aceea a Poetului crucificat intre lume si arta, intre o lume pe care nu si o poate apropia dar care l revendica si o arta care l solicita in intregime. Artistul dintr insul inclina spre arta.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.