Senzori electrochimici de gaze

Trimis la data: 2012-02-21
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 1
Autor: Cristi90
Dimensiune: 3658kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Senzorii potentiometrici transforma concentratia speciei de determinat intr-o diferenta de potential, in conditii de curent net zero. Se poate spune ca senzorii potentiometrici sunt traductori concentratie-potential. In anumite conditii, bine definite, ei dezvolta un potential reversibil determinat de o anumita specie prezenta in sistem.In principiu, orice electrod poate fi folosit ca senzor potentiometric, potentialul sau fiind impus de diversele reactii care se desfasoara pe suprafata sa, in conditii de curent net zero.
Elementul cheie in structura senzorilor potentiometrici este interfata electrochimica la nivelul careia se realizeaza procesul de "recunoastere" a speciei de determinat. Aceasta interfata se prezinta cel mai adesea sub forma unei membrana.Membrana este o faza interpusa intre alte doua faze. Ea impiedica transportul de masa intre acestea, dar permite trecerea, cu anumite grade de libertate a uneia sau a mai multor specii.

Determinarea prezentei si masurarea concentratiilor de gaze combustibile, cu pericol de explozie, si a gazelor toxice, care pot conduce la accidente majore si in masa este una dintre cele mai importante sarcini ale sistemului de control si protective a atmosferei.Cele mai modern, sigure, rapide si ieftine sisteme de protective sunt cele realizate pe baza senzorilor de gaz care folosesc metode de masurare de tip electrochimic.

Metodele electrochimice sunt acele metode de determinare a concentratiilor de gaze combustibile sau toxice in aerul atmospheric care folosesc fenomenele de modificare a unui parametru electric al uui senzor, cuprins intr-un circuit, atunci cand gazul de analizat reactioneeaza chimic cu alta substanta, in prezenta senzorului.

Principalele metode electrochimice folosite la determinarea concentratiilor de gaze periculoase in atmosfera sunt:
A. Metoda combustiei catalitice;
B. Metoda depolarizarii electrochimice;
C. Metoda adsorbtiei la suprafata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.