Serendipity

Trimis la data: 2014-08-13
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: myra
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Necesitatea reprezinta o modalitate de existenta sau de manifestare a unor stari, proprietati, raporturi sau tendinte ale sistemelor, care decurge din natura interna a acestora si in conditii constante se desfasoara cu inevitabilitate, intr-un anumit fel si nu in altul. In sens fizic, necesitatea trimite la determinism; in sens metafizic, ea trimite la fatalism. Acceptiunea morala a termenului este inselatoare: o obligatie (ceea ce ne apare ca fiind necesar) se distinge de o constrangere prin aceea ca exista intotdeauna posibilitatea de a nu o respecta: ea trimite mai degraba la o experienta decat la o necesitate.
Arta inseamna o contemplare. Este placerea spiritului care patrunde tainele naturii si care ghiceste spiritul de care ea insasi este insufletita. ,,Arta este cea mai sublima misiune a omului din moment ce este exercitiul gandirii ce incearca sa inteleaga lumea si sa o faca inteleasa." Este si reflexia sufletului artistului asupra tuturor obiectelor pe care le modeleaza. Pornind de la ideea imbinarii spiritului creator artistic, cu acela teoretic,
stiintific, cu dimensiunea abstractizanta a aceleiasi personalitati, se putea usor descoperi ca situatia cea mai fericita este aceea in care cele doua laturi se impletesc armonios.

Etimologic, termenul de necesitate provine din latina, necessitas, ,,nevoie imperativa, obligatie imperativa, necesitate logica". Sensul comun si fizic face referire la o stare de lucruri care nu se poate sa nu existe. Sensul metafizic se refera la puterea (uneori divina) care guverneaza cursul realitatii. In logica, termenul este definit cu doua sensuri: ca si caracter a ceea ce nu poate fi fals, a ceea ce este universal valabil si ca relatie inevitabila intre doua propozitii. Sensul derivat implica nevoia, ceva de care o fiinta nu se poate lipsi.

Prin ,,optiune" intelegem faptul sau dreptul de a alege din doua sau mai multe lucruri, posibilitati, pe acelea sau pe aceea care ne convine. Atunci cand actionam de bunavoie, din proprie initiativa, nesiliti de nimeni si in mod constient.
Necesitatea si intamplarea sunt moduri de manifestare caracteristice nu numai realului, ci si ale posibilului; ele nu pot insa caracteriza imposibilul, deoarece acesta nu poseda atributele de existenta si devenire.

Ca forme de manifestare ale posibilului, necesitatea caracterizeaza perspectivele pe care le au sistemele, directiile sau tendintele lor fundamentale de evolutie, iar intamplarea creeaza campul de variabilitate, jocul oscilatoriu al posibilitatilor alternative ulterioare pe care le au acestea. Fara indoiala, continutul artei este: persoana insasi a artistului, experienta sa concreta, viata sa interioara, spiritualitatea nerepetabila, reactia sa personala interioara, sentimentele, idealurile, credintele si aspiratiile sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.