Servicii bancare - BNR

Trimis la data: 2015-01-27 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Paula_O Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
- tendinta de unificare - la inceput exista un numar mare de case de bani particulare , fiecare avea resurse proprii din care se incerca reglarea ch ceea ce in literatura franceza inseamna reglarea veniturilor, adica retribuirea cheltuielilor ( putin cate putin a prelavat) un principiu foarte puternic devenit de baza - principiul unitatii de casa - potrivit cariua are loc o centralizare a incasarilor si cheltuielilor in acea casa. Era un prim semnal al grijii pentru fluiditati si mobilizari ( in ceea ce priveste incasarea fondurilor publice intr-un singur cont , lucru intalnit si azi prin contul de corespondent deschis la banca centrala. Operatiunea a fost realizata prima data pe timpul lui Napoleon (1806)-creaza casele de serviciu prin care s-a realizat unitatea de casa.

Printr-o decizie din 1938 guvernul Frantei a decis ca fiecare cont public nu poate avea decat o singura casierie in care sunt adunate toate fondurile ce apartin unui serviciu. Acest lucru e mentionat in Regulamentul public general unde: "un contabil dispune de o singura casa fara autorizatie de la Ministerul Finantelor si de un singur (cod) curent postal.

In Romania principiul unicitatii trezoreriei a fost mai bine reglementat prin legrea contabilitatii publice din 29 iunie 1929 in care s-a prevazut obligativitatea efectuarii ca venituri a tuturor incasarilor, fap.. ca nici o cheltuiala nu se putea efectua direct din incasari, tezaurul unui oficiu de casierie nu poate detine decat numerar sau efecte de valoare, casieriile nu vor pastra decat sume necesare pentru efectuarea platilor, se interzicea serviciului public sa deschida cont la banci particulare, constitiuia chiar o infractiune.

c) - tendinta contradictorie - era de complexitate mai mare , avea o diversitate a functiilor. Daca la inceput aceste operatiuni centralizate aceau o natura contabila, masura cresterii interventiei statului in economie, s-au modificat si funciile .... pe parcursul evolutiei serviciilor alaturi de cele 3 tendinte s-a impus un principiu administrativ de separare a atributiilor ordonatorilor de cele ale contabililor.

Funciile de ordonator si contabil au facut obiectul unei legislatii, in Franta un decret 1862 stabilea prerogativele celor 2 categorii personalitati cu atributii administrative.
In Romania 1929 formularea legala era " functia de administrator (ordonator), contabil si manuitor sunt incompatibile li se aplica statutul functionarilor publici.
Un alt principiu a fost cel cu privire la raspunderea personala a administratorului, contabilului, casierului.

Conform acestui principiu pe care il gasim in Franta inca din perioada restauratiei se invedereaza raspunderea pe care trebuie sa o aiba administratorul, contabilul si casierul conform unor articole de legi distincte. Dupa cum se observa chiar de pe parcursul evolutiei, trezoreria a intampinat dificultati, se poate observa ca in linii mai actuala organizare a trezoreriei reprezinta o forma modernizata a marilor principii contabile si juridice existente din perioada lui Napoleon.

In unele tari Franta, Romania, SUA unitatile de trezorerie publica contribuie la uniformizarea alocatiilor bugetare prin politici si resurse comune. In Elvetia, Germania sarcinile sunt mai dispersate, in obiectul de preocupare a unor institutii financiare, banci specializate care ineplinesc aceste operatiuni in colaborare cu guvernul( pe baza programului de indeplinire).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.