Serviciile de leasing

Trimis la data: 2002-06-11
Materia: Economie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 9545
Autor: Daria
Dimensiune: 16kb
Voturi: 380
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Leasingul este o modalitate modernă de finanţare prin care clientul beneficiază de un bun, plata făcându-se eşalonat pe perioada contractului de leasing, ratele plătite fiind deductibile în funcţie de tipul contractului de leasing. Faţă de alte forme de finanţare, leasingul dispune de avantajul eliminării birocraţiei necesare acordării unui credit precum şi garantarea finanţării doar cu bunul ce face obiectul contractului de leasing.
Universitatea Politehnică Bucureşti
Facultatea I.M.S.P,
Specialitatea I.E.S.P

REFERAT

- ANALIZĂ ECONOMICĂ, semestrul II –Student: Aura CIULU,
Anul V, grupa 653 F SeralServiciile de leasing


Leasingul este o modalitate modernă de finanţare prin care clientul beneficiază de un bun, plata făcându-se eşalonat pe perioada contractului de leasing, ratele plătite fiind deductibile în funcţie de tipul contractului de leasing. Faţă de alte forme de finanţare, leasingul dispune de avantajul eliminării birocraţiei necesare acordării unui credit precum şi garantarea finanţării doar cu bunul ce face obiectul contractului de leasing

Cadrul legislativ în domeniul leasingului este:
Ordonanţa Nr. 51/28.08.1997 republicată privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing
Legea Nr. 90/28.04.1998 pentru aprobarea OG nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing
Legea nr. 99 din 26 mai 1999 - Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing
Norme privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de leasing
Ordonanţa Nr. 51/1997 republicată privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing
Din punct de vedere legislativ, activităţile de leasing se împart în leasing operaţional şi leasing financiar.

Leasing financiar - este operaţiunea de leasing care îndeplineşte una sau mai multe din următoarele condiţii:
riscurile şi beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul încheierii contractului de leasing;
părţile au prevăzut expres că, la expirarea contractului de leasing, se transferă utilizatorului, dreptul de proprietate asupra bunului;
utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului iar preţul de cumpărare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piaţă) pe care acesta o are, la data la care opţiunea poate fi exprimată;
perioada de folosire a bunului în sistem de leasing acoperă cel puţin 75% din durata normală de utilizare a bunului, chiar dacă în final, dreptul de proprietate nu este transferat.

Leasing operaţional - este operaţiunea de leasing care nu indeplineste nici una din conditiile enumerate mai sus. (Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing)

Prin urmare, pentru leasingul financiar, deductibilitatea ratelor apare la nivelul amortizării bunului care se face de către client şia dobânzii, iar valoarea reziduală este de 20%. În cazul leasingului operaţional, avem deductibilitate integrală a ratei de leasing care apare în contabilitate sub forma chiriei, dar valoarea reziduală, dacă este prevăzută în contract trebuie să fie de minim 51%. Perioada minimă a unui contract de leasing este de 12 luni şi atât persoanele fizice cât şi juridice pot beneficia de aceste servicii. Pe toată durată contractului de leasing societatea de leasing este proprietarul bunului, clientul având doar drept de utilizare. Proprietatea va fi transmisă la sfârşitul contractului odată cu plata valorii reziduale, în cazul în care se opteayă pentru această variantă. Paşii care trebuie parcurşi pentru încheierea unui contract de leasing sunt următorii:
Alegerea unei societăţi de leasing în funcţie de seriozitatea firmei de leasing, de conţinutul ofertei (dacă include sau nu asigurare, franchiză la asigurare, TVA, comision de administrare contract, taxa pentru analiza dosarului etc)
Formarea Dosarului de leasing care cuprinde în general copii după actele juridice ale societăţii şi ultimele balanţe şi bilanţuri, date despre furnizorul bunului, proforma etc.
Depunerea Dosarului la societatea de leasing şi aşteptarea răspunsului referitor la acceptarea sau respingerea finanţării
Plata avansului conform contractului de leasing
Livrarea bunului
Plata ratelor de leasing
Cumpărarea bunului ce face obiectul contractului de leasing la valoarea reziduală.
Intrarea în posesia bunului dacă optaţi pentru aceasta variantăPiaţa de leasing în România

Acest studiu asupra pieţei româneşti de leasing a fost efectuat pe baza unor date puse la dispoziţie de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Leasing din România şi a unui studiu elaborat de Mercury Marketing and Research Consultants în iunie 2001 şi a fost prezentat în cadrul seminarului Interleasing desfăşurat pe data de 13 iunie.
Conform studiului Mercury, piaţa de leasing românească pentru anul 2000 se ridică la o valoare de 395 milioane USD (ca valoare a contractelor), în creştere faţă de valoarea înregistrată în 1999 cu 44% (275 milioane USD). Cea mai mare parte a contractelor de leasing încheiate a fost reprezentată de contracte de leasing extern (cross-border) – 66% din valoarea contractelor pe anul 2000:

Tip de leasing
Valoare pentru 1999
(mil USD)
Valoare pentru 2000
(mil USD)

Extern
145,00
260,00

Intern
130,00
135,00

Total
275,00
395,00


Valoarea contractelor de leasing extern a înregistrat o creştere cu 79% în 2000 faţă de 1999, în timp ce valoarea contractelor de leasing intern a crescut cu numai cu 3%.
Valoarea contractelor de leasing încheiate de societăţile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Leasing din România (UNSLR) s-a ridicat la 312,79 milioane USD, adică 79,1% din estimarea furnizată de Mercury. UNSLR înregistrează în prezent următoarele societăţii ca membrii ai asociaţiei: Afin Romania, Alpha Leasing Romania, Ashworth Interleasing, Auto Italia, Bank Austria Creditanstalt Leasing, Daewoo Auto Trading, Dunărea Leasing, Finans Leasing, General Leasing, International Leasing, Leasing Danubius, Logimax, Motoractive, Planet Leasing, Rădăcini Leasing, Demir Romlease, Banca Română pentru Dezvoltare în calitate de corespondent al Sogelease Leasing.
Evoluţia contractelor de leasing încheiate de societăţile membre UNSLR în ultimii ani este următoarea:

An
Nr. Contracte
Variaţie
Nr Ctr.
Valoare contracte
(mil. USD)
Variaie
val. contracte

1998
6160
--
144,60
--

1999
8746
+41,9% faţă de 1998
215,71
+49,1% faţă de 1998

2000
7854
-10,1% faţă de 1999
312,79
+45,0% faţă de 1999

2001*
1798
--
90,123
---

TOTAL
24558
 
763,23
 


* - trimestrul I
Din tabelul de mai sus se poate constata că activitatea de leasing a înregistrat o dezvoltare explozivă în ultimii ani. De altfel, conform părerii analiştilor ce urmăresc acest domeniu dezvoltarea activităţilor de leasing se va continua şi în anii următori. În funcţie de tipul contractului de leasing, activitatea membrilor UNSLR pe anul 2000 se prezintă astfel:
LEASING FINANCIAR
LEASING OPERAŢIONAL

INTERN
EXTERN
INTERN
EXTERN

136,87 mil USD
139,09 mil USD
36,11 mil USD
0,69 mil USD

43,75% din total
44,66% din total
11,54% din total
0,22% din total

Se constată ca marea majoritate a contractelor încheiate sunt contracte de leasing financiar. O altă statistică interesantă este reprezentată şi de clasificarea contractelor de leasing în funcţie de obiectul acestora:
Autovehicule
Utilaj Agricol
Echipamente
Birotică
Real Estate
Alte

252,56 mil USD
14,53 mil USD
34,63 mil USD
4,05 mil USD
0,00 mil USD
6,99 mil

80,75% din totsl
4,65% din total
11,07% din total
1,30% din total
0,00% din total
2,24%

Concluziile rapoartelor şi datelor prezentate arată că dezvoltarea activităţii de leasing a depăşit cu mult ratele de creştere ale altor segmente ale economiei, această creştere producându-se pe fondul unei evoluţii în general nefavorabile a economiei româneşti. Cu toate acestea, piaţa de leasing este considerată încă insuficient dezvoltată şi structurată la acest moment. O cauză principală a acestei situaţii o constituite lipsa informaţiilor despre activitatea societăţilor de leasing; spre exemplu, nu toate firmele de leasing ale marilor importatori auto (Porsche, Ford, Mercedes, Peugeot) sunt membre ai UNSLR, astfel încât nu există raportări pentru aceste societăţi (şi alte societăţi nemembre) cu privire la valoarea contractelor încheiate. În aceste condiţii o estimare a pieţei de leasing pe anul 2000 ce ar cuprinde şi activitatea societăţilor nemembre UNSLR situează valoarea acestei pieţe la peste 600 milioane dolari.
Principalii factori de succes în activitatea firmelor de leasing sunt consideraţi a fi disponibilitatea surselor de finanţare şi analiza riguroasă a bonităţii financiare a clienţilor. Principalele surse de finanţare disponibile firmelor de leasing sunt băncile, urmate de acţionari şi fondurile de investiţii. De altfel, atragerea surselor de finanţare ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.