Serviciile turistice

Trimis la data: 2014-11-02
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 1
Autor: Ion_F
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Majoritatea economistilor privesc serviciile ca un sistem de utilitati, in care beneficiarul cumpara sau foloseste nu un produs, ci o anumita utilitate, care ii confera anumite avantaje ori satisfactii , neconcretizate , in majoritatea cazurilor, intr-un bun material si destinate satisfacerii unor nevoi personale sau sociale. Din multitudinea definitiilor intalnite in literatura de specialitate, cele mai reprezentative pentru diferitele etape ale conceptualizarii acestui obiect de studiu sunt considerate cele elaborate de Asociatia Americana de Marketing ( 1960 ), K. J. Blois ( 1974 ) , Bessom Richard (1975), Leonard L. Berry ( 1980 ) si Ph. Kotler ( 1986 )
Definitia data de Asociatia Americana de Marketing are avantajul de a emana de la o prestigioasa institutie stiintifica. Potrivit acesteia , " ... serviciile reprezinta activitati, beneficii sau utilitati care sunt oferite pe piata sau prestate in asociere cu vanzarea unui bun material " . Definitia aduce in discutie ca element esential al serviciilor notiunea de activitati. In plus, include in sfera serviciilor si asa-numitele " servicii comerciale " (prestate in asociere cu vanzarea unui bun material ) .

Pe o linie similara se situeaza si K. J. Blois pentru care " serviciul reprezinta orice activitate care ofera beneficii fara sa presupuna in mod obligatoriu un schimb de bunuri tangibile" . Definitia, desi insuficient elaborata, aduce in discutie una din caracteristicile esentiale ale serviciilor si anume , intangibilitatea .Ambele definitii privesc serviciile de pe pozitia prestatorului. Unii autori au cautat sa defineasca serviciile insa si de pe pozitia consumatorului.

Astfel, dupa opinia specialistilor americani Bessom Richard M. si David W. Jackson : "pentru consumator, serviciile reprezinta activitati care se finalizeaza prin obtinerea unui beneficiu sau a unei utilitati, activitati pe care nu pote sau nu doreste sa le presteze el insusi " .Deosebit de concisa se dovedeste definitia data de Leonard L. Berry pentru care " serviciul este o activitate, un efort , o performanta " .

In sfarsit, mai notam si opinia cunoscutului specialist in marketing Philip Kotler,dupa care " serviciul reprezinta orice activitate sau beneficiu pe care o parte o poate oferi alteia si care este , in general , intangibil si al carei rezultat nu presupune dreptul de proprietate asupra unui bun material " .intrebuintarea, consumarea lor, in spatiu si timp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.