Serviciul public

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In literatura juridica posterioara anului 1989 s-a exprimat ideea ca la noi notiunea de serviciu public si-a recapatat importanta interbelica, reocupandu-si locul important avut in structura dreptului administrativ [1].Pentru prima data s-a recurs la notiunea de serviciu public, in Franta in intentia largirii sferei de competenta a tribunalelor administrative, mai ales dupa ce distinctia intre actele administrative de autoritate si cele de gestiune a fost abandonata o data cu decizia Blanco din 8 februarie 1873 a Tribunalului Conflictelor [2].
Referate similare: Serviciile publice

Doctrina franceza, marcata de evolutia practicii judiciare dupa hotararea Blanco, si-a construit o teorie in care a asigurat serviciului public un loc exclusiv in stiinta dreptului administrativ, cu consecinta aparitiei unor adevarate "scoli a serviciului public", avand ca reprezentanti de seama pe Duguit, Jeze, Bonnard [3].

In Franta, conceptul de serviciu public a evoluat o data cu evolutia administratiei publice, caracteristice fiind doua fenomene:proliferarea de servicii publice avand un obiect economic, respectiv servicii publice industriale si comerciale; dezvoltarea participarii particularilor la sarcinile de interes general (gestiunea serviciilor publice de persoane private este ilustrata cel mai bine de concesiunea serviciilor publice) [4].

Literatura franceza a definit serviciul public ca fiind totalitatea activitatilor unei colectivitati publice vizand satisfacerea unor nevoi de interes general (aparare nationala, transporturi pe caile ferate, etc.) Diversele colectivitati publice (stat, colectivitati locale) asigura serviciile publice: relatiile externe ale Frantei sunt de exemplu un serviciul public al statului si national; un serviciu de transport intr-un oras este un serviciu public municipal [5].

Este de remarcat ca nu toate activitatile asumate de administratie sunt servicii publice, pentru unele activitati sau creat intreprinderi private ale administratiei avand drept obiect exploatarea lor intr-un interes patrimonial (de exemplu, inchirierea de imobile, exploatarea de proprietati funciare, s.a.m.d.) [6].In prezent notiunea de serviciu public in dreptul francez se afla intr-un declin evident, provocat de divergente mari intre teoria abstracta a serviciului public si dreptul pozitiv jurisdictional [7].

In consecinta, doctrina franceza, respingand astazi teoria serviciului public, incearca sa puna in locul acesteia fie notiunea de utilitatea publica, fie de notiunea de interes general [8]. In Romania interbelica definirea notiunii de serviciu public s-a facut cel putin prin prisma a doua criterii: functional sau organic [9].

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.