Serviciul public, functia publica si functionarii administratiei publice

Trimis la data: 2009-05-22 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: MAteescu razvi Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Administratia publica poate fi considerata o totalitate de servicii publice menita sa satisfaca nevoile cetatenilor si ale societatii, in ansamblu. Administratia isi propune sa raspunda unor nevoi variate, in domenii in care considera ca initiativa particulara nu satisface aceste nevoi intr-un mod suficient, din punct de vedere cantitativ, sau corespunzator, din punct de vedere calitativ. Cea care trebuie sa identifice domeniile care vor face obiectul actiunii administratiei este puterea politica. Lista necesitatilor populatiei carora trebuie sa li se gaseasca o rezolvare prin interventia administratiei publice variaza in functie de conceptia fortelor politice aflate la guvernare, de situatia economica si sociala, de posibilitatile financiare si tehnice. Sintagma "serviciu public" este folosita in trei acceptiuni diferite [1]:

Textul constitutional ne ofera cateva puncte de reper importante pentru conturarea cadrului legislativ ce are ca obiect functia publica. Articolul 41 consacra dreptul la munca si protectie sociala, precum si libertatea de a munci. In articolul 73, la alineatul 3 sunt enumerate domeniile care vor fi reglementate prin lege organica si unde regasim la litera j "Statutul functionarilor publici", iar la litera p, "Regimul general privind raporturile de munca, sindicatele, patronatele si protectia sociala". Articolul 41 face referire, fara indoiala, la toate categoriile de persoane incadrate in munca.

Din cauza folosirii insa a termenului de "salariati" la alineatul 2 al acestui articol, au aparut opinii potrivit carora textul respectiv nu ar privi si pe functionarii publici. O asemenea interpretare este exagerata, in conditiile in care dreptul la munca a devenit, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, unul dintre constantele actelor constitutionale si a fost consacrat ca unul din drepturile fundamentale ale cetateanului. Pe de alta parte, distinctia continuta de articolul 73 releva faptul ca legiuitorul nostru constituant a vazut in raportul de functie publica altceva decat in raportul de munca.

Ea vine sa arate ca natura juridica si, in consecinta, regimul juridic este diferit in cazul functionarilor publici, respectiv al salariatilor. In cazul primilor suntem in prezenta unui regim juridic unilateral de drept public, in timp ce salariatii sunt supusi unui regim contractual de drept privat.3.2. Conceptia noului Statut al functionarilor publici Principiile care stau la baza exercitarii functiei publice, potrivit Statutului functionarilor publici - Legea nr. 188/1999 [6] (legea-cadru in materie), sunt: legalitate, impartialitate si obiectivitate; transparenta; eficienta si eficacitate; responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale; orientare catre cetatean; stabilitate in exercitarea functiei publice; subordonare ierarhica.

Potrivit art. 2 alin. 1 din Statut, functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica, de catre administratia publica centrala si locala. Functionar public este persoana numita intr-o functie publica. Functiile publice sunt prevazute in anexa la aceasta lege. Anexa inventariaza functiile publice generale si pe cele specifice. La finalul anexei, se precizeaza ca functiile publice generale altele decat cele prevazute se stabilesc cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, iar functiile publice specifice, altele decat cele mentionale in anexa, se pot stabili, tot cu avizul A.N.F.P., de catre autoritatile si institutiile publice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.