Sexualitate

Trimis la data: 2002-06-25
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 11
Autor: Lazar Catalina
Dimensiune: 36kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sexualitatea este un aspect cheie al „umanitaii” fiintei umane. Faptul ca oamenii gândesc, simt, cred, se întreaba, iau decizii – îi diferenţiază de animale. Spre deosebire de acestea, sexualitatea umană este o laturi complexă a personalităţii fiecăruia dintre noi, care se bazează pe educaţie, pe experienţele fiecăruia, şi nu în ultimul rând pe mediul social şi familial în care s-a format fiecare persoană.
Sexualitate
Sexualitate:Statisticile spun că vârsta la care copiii îşi încep viaţa sexuală a scăzut în ultimii ani, iar această tendinţă se observă peste tot în lume. Chiar la noi în ţară, în 1996 , la o maternitate din Iaşi , o fetiţă de 9 ani a născut un copil sănătos , pe care părinţii fetei l-au înfiat ca să-l poată înregistra la starea civilă.

Specialiştii în psihologie infantilă sunt de părere că această lipsă de inhibiţie a copiilor de a-şi începe mai devreme viaţa sexuală este rezultatul influenţelor de tot felul care se exercită asupra lor prin intermediul televiziunii, cinematografiei şi presei, iar necesitatea de a li se explica riscurile apariţiei unei sarcini nedorite sau a contractării unei boli cu transmitere sexuală se impune tot mai stringent.

Sexualitatea constituie o parte normală şi sănătoasă a fiecărui om, de-a lungul întregii sale vieţi, iar de felul cum înţeleg copiii acest lucru depinde dezvoltarea lor ulterioară , sănătatea şi comportamentul sexual de mai târziu. Având informaţii corecte , folosind cunoştinţele de anatomie şi sexologie dobândite, ei vor putea decide asupra momentului începerii vieţii sexuale, vor putea înţelege diferenţa între dorinţă sexuală , contact sexual şi dragoste.

Sexualitate
Manualul de biologie de clasa a VII-a prezintă chiar în primele lecţii funcţia de reproducere, prezentând organele de reproducere ale oamenilor, femei şi bărbaţi, şi importanţa acestei funcţii în perpetuarea speciei umane. Dar oamenii sunt fiinţe complexe, ei trăiesc după anumite reguli trasate de religia pe care o împărtăşesc, de etica şi morala comunităţii în care trăiesc.

Ei au sentimente care îi animă, printre ele cel mai important sentiment este dragostea. Cuplurile de îndrăgostiţi, căsătoriţi sau nu, concep copiii care, la vârsta adultă vor concepe şi ei , la rândul lor copii.

Sexualitatea cuprinde valorile personale ale individului , atitudinile şi credinţele despre propria persoană, ca femeie sau ca bărbat ; relaţiile cu alţi oameni (prin prietenii, relaţii intime, dragoste, afecţiune şi contacte sexuale) ; încrederea în sine şi imaginea despre propriul corp ; sănătatea sexuală şi reproductivă ; comportamentul său , deciziile pe care le ia, modul în care acţionează în cadrul posibilităţilor sexuale.

Omul ajunge la maturitate într-un timp destul de lung 20-25 de ani, trecând prin mai multe etape : nou-născut, sugar, copil, puber, adolescent, tânăr şi abia apoi matur. Fiecare etapă are rolul ei în formarea individului, dar în fiecare dintre ele este prezentă sexualitatea, cu deosebiri de la o etapă la alta. Faptul că fiecare om trece prin aceste etape adunând experienţe de viaţă diferite, întâmplări care îşi pun amprenta pe caracterul fiecăruia în mod diferit face ca omenirea să prezinte atâtea caractere câţi oameni există în acel moment pe pământ, fiecare om fiind diferit de altul, caracterologic vorbind, şi reacţionând în chip diferit la acelaşi stimul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.